O DECIZIE RUŞIONOASĂ Bilanţul atacurilor cu mortiere din noaptea de vineri spre sâmbătă la Homs, un oraş din centrul Siriei, a depăşit 105 morţi şi câteva sute de răniţi, a afirmat Observatorul sirian al Drepturilor Omului (OSDO). „Este un veritabil masacru”, a declarat directorul OSDO, Rami Abderrahman, solicitând intervenţia imediată a Ligii Arabe. Din păcate, însă comunitatea internaţională nu a reuşit să impună măsuri dure împotriva regimului de la Damasc. Dublul veto rus şi chinez la rezoluţia Consiliului de Securitate cu privire la Siria reduce rolul ONU, a apreciat secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon. „Este o mare dezamăgire pentru poporul sirian şi pentru toţi susţinătorii democraţiei şi a drepturilor omului”, a adăugat Ban Ki-moon. „Acest blocaj slăbeşte rolul Naţiunilor Unite şi al comunităţii internaţionale într-un moment în care autorităţile siriene ar trebui să audă o singură voce care să le ceară să pună capăt imediat violenţelor împotriva poporului sirian”, a declarat secretarul general. Celelalte 13 state ale Consiliului au votat în favoarea textului condamnând încălcările continue ale drepturilor omului de către regimul sirian şi solicitând o tranziţie democratică după aproape 11 luni de violenţe care s-au soldat cu cel puţin 6.000 de morţi conform militanţilor. ONU a condamnat represiunile revoltelor de către regimul din Siria.
Incapacitatea Consiliului de Securitate al ONU de a adopta o rezoluţie pentru a pune capăt violenţelor din Siria oferă regimului al-Assad mandatul necesar pentru uciderea protestatarilor, a declarat ieri un oficial al Qatarului. Occidentul a deplâns respingerea rezoluţiei ONU pentru Siria de către Rusia şi China, SUA spunând că veto-ul a fost ruşinos. Rusia şi China au considerat că proiectul care condamna violenţele nu era echilibrat. Ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, a calificat veto-ul drept „ruşinos” şi a spus că acesta arată cum Rusia şi China „abandonează poporul sirian şi apără un tiran”. Apoi, aceasta a scris pe Twitter: „Dezgustată că Rusia şi China au împiedicat Consiliul de Securitate să-şi îndeplinească misiunea”. La rândul său, şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton a declarat că o coaliţie non-ONU trebuie formată pentru a-l presa pe liderul sirian Bashar al-Assad să se retragă de la putere. „Statele care au împiedicat Consiliul de Securitate să condamne masacrele continue din Siria încurajează regimul sirian să continue politica sa nemiloasă şi fără speranţă”, a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy. Germania a cerut formarea unui grup internaţional de contact pentru a se pune capăt violenţelor din Siria, în care Turcia şi Liga Arabă să aibă un rol-cheie.
O ALIANŢĂ DE LUNGĂ DURATĂ Decizia Rusiei a fost marcată de anii de alianţă cu regimul Assad şi de politica de neingerinţă în afacerile unui stat suveran, dar sunt şi alte motive. În primul rând, Rusia a susţinut misiunea de observatori trimisă de Liga Arabă în Siria în luna decembrie, dar nu a considerat că rezultatele prezentate de aceasta mandatează decizia Ligii de a promova un proces politic ce însemna retragerea lui Bashar al-Assad. Ruşii suspectau că misiunea de observatori a fost deturnată de Qatar şi Arabia Saudită, susţinute de Occident, şi că propunerea lor era de fapt o tentativă de schimbare de regim. În al doilea rând, ruşii au spus că acest Consiliu de Securitate ar trebui să prezinte cereri şi opoziţiei armate, nu numai regimului, pentru că altfel ar fi subiectiv în conflict. În replică, ieri, opozanţii Guvernului sirian au devastat ambasada siriană din Canberra. Circa 40 de persoane au spart uşa principală, au distrus mobilă şi au furat calculatoare. Atacul vine după incidente similare la ambasade siriene din Orientul Mijlociu şi Europa. Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a anunţat la Munchen că se va duce în Siria pe data de 7 februarie.