ONU, preocupată de o catastrofă sanitară în taberele de refugiați din Bangladesh

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU, preocupată de o catastrofă sanitară în taberele de refugiați din Bangladesh

Externe 22 Septembrie 2017 / 20:40 1151 accesări

Situația refugiaților musulmani rohingya în Bangladesh îngrijorează Națiunile Unite și ONG-urile care cer ajutor pentru a evita o catastrofă sanitară în regiune, întrucât nu există suficientă hrană, apă, accesul în tabere este dificil și condițiile de igienă de acolo sunt precare, relatează AFP. Potrivit estimărilor ONU, vor fi necesare 167 milioane de euro (200 milioane de dolari) în următoarele șase luni pentru a înfrunta o criză umanitară catastrofală a refugiaților rohingya veniți din Myanmar. ''Sunt întrunite toate condițiile pentru ca o epidemie să fie declarată și să devină o catastrofă de mare amploare'', a explicat Robert Onus, coordonator de urgență al organizației Medici fără frontiere (MSF), potrivit unui comunicat publicat joi seara. MSF este preocupată de asemenea de apariția unor epidemii de holeră și rujeolă. Peste 429.000 de musulmani rohingya au fugit în Bangladesh în ultimele săptămâni pentru a scăpa de o campanie de reprimare desfășurată de armata birmaneză și calificată drept ''epurare etnică'' de către ONU. Joi, președintele francez Emmanuel Macron a evocat un 'genocid'.

La sosirea lor în Bangladesh, supraviețuitorii găsesc tabere supraaglomerate și sunt constrânși să plece sau să se instaleze ori să adăpostească sub simple prelate la marginea drumului. Iar ploile torențiale din ultimele cinci zile au transformat în noroi întreaga zonă, provocând temeri de alunecări de teren. ''Taberele sunt suprapopulate în acest stadiu, ele sunt literalmente peste capacitatea existentă'', a declarat la Geneva Andrej Mahecic, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), care vorbește despre riscul apariției unor boli.

Arabia Saudită a trimis 100 de tone de alimente, corturi și saltele, în timp ce SUA au promis 32 de milioane de dolari Bangladesh-ului pentru a face față crizei.

Minoritatea rohingya este considerată ca fiind una dintre cele mai persecutate comunități din lume. Înainte de criza actuală, aproximativ un milion de membri ai comunității rohingya trăiau în Mynamar, dar din 1982 ei sunt considerați străini în această țară, care le-a retras cetățenia

Taguri articol


12