ONU se mobilizează împotriva asteroizilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Paza bună...

ONU se mobilizează împotriva asteroizilor

Monden 19 Februarie 2014 / 00:00 457 accesări

Un asteroid de mărimea a trei terenuri de fotbal a trecut, luni noapte, foarte aproape de Terra, la un an după ce un meteorit a căzut în regiunea Celiabinsk din Rusia, provocând rănirea a circa 1.600 de persoane, majoritatea din cauza cioburilor ferestrelor sparte. Conform datelor furnizate de observatorul astronomic Slooh din Insulele Canare, asteroidul a trecut pe lângă Terra la o distanţă de circa 3,4 milioane km, la ora 2.00 GMT, în noaptea de luni spre marţi, cu o viteză de 43.000 km pe oră. Evenimentul a amintit de meteoritul căzut anul trecut tot la Celiabinsk. De altfel, oficialii acestei regiuni au dorit să marcheze momentul oferind fiecărui atlet care a câştigat sâmbătă o medalie la Jocurile Olimpice de la Soci câte o bucată din resturile acelui corp ceresc. Dar Comitetul Olimpic a precizat că acest lucru se poate petrece numai în cadrul unei ceremonii separate de cea de premiere.

Explozia meteoritului deasupra oraşului rusesc Celiabinsk, din Urali, a dus la o mobilizare fără precedent a unei echipe de experţi a ONU, care a luat măsuri pentru prevenirea unor astfel de pericole provenite din spaţiu. Altădată subiect de glume, munca grupului de experţi este acum privită cu multă seriozitate, iar printre măsurile luate se numără realizarea unei reţele mondiale de avertizare în cazul apropierii unui asteroid şi organizarea unui grup de coordonare a acţiunilor menite să neutralizeze aceste potenţiale ameninţări cosmice. Grupul de experţi internaţionali în obiecte cosmice aflate pe orbite din apropierea Pământului s-a întâlnit timp de două zile la Viena, pentru cea de-a 51-a sesiune a Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic din cadrul Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic (COPUOS), aparţinând ONU.

O AMENINŢARE INEVITABILĂ Planurile de acţiune discutate de experţi au prins contur în ultima decadă, în cadrul UN Action Team on Near Earth Objects, cunoscută şi drept Action Team 14 (AT-14). Înfiinţată în 2001, AT-14 a pus cap la cap un set de recomandări pentru un răspuns internaţional colectiv în faţa potenţialei ameninţări a unui asteroid. Un prim pas este reprezentat de înfiinţarea Reţelei Internaţionale de Alertă în cazul impactului cu un Asteroid (IAWN), care va aduna informaţii despre obiectele potenţial periculoase aflate pe orbite apropiate Pământului. În cazul în care un astfel de asteroid este descoperit, Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic se poate implica în organizarea unei misiuni pentru devierea traiectoriei respectivului asteroid. Un alt organism înfiinţat în acest scop este Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG), grup format din experţi care urmează să coordoneze răspunsul internaţional în faţa unei astfel de potenţiale ameninţări, prin schimbul de informaţii, dezvoltarea de opţiuni de colaborare la nivel internaţional şi planificarea şi dirijarea măsurilor de răspuns în faţa unei astfel de ameninţări. Experţii din cadrul SMPAG se vor întâlni din nou, în luna iunie, la Viena, pentru a schimba informaţii cu privire la noi strategii de protecţie în faţa pericolului reprezentat de ciocnirile cu asteroizi. Din acest punct de vedere, în ceea ce priveşte viitorul planetei, lucrurile sunt simple. Nu se pune problema dacă un asteroid de dimensiuni mari va ajunge vreodată pe o traiectorie incidentă cu planeta noastră, ci când se va produce acest lucru şi ce putem face pentru a evita o eventuală catastrofă planetară.

Taguri articol


12