ONU şi-a suspendat misiunea în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU şi-a suspendat misiunea în Siria

Externe 18 Iunie 2012 / 00:00 361 accesări

Şeful observatorilor ONU din Siria, generalul Robert Mood, a anunţat sâmbătă suspendarea misiunii, din cauza intensificării violenţelor, pe fondul revoltei începute de mai bine de un an împotriva regimului de la Damasc. România participă cu cinci ofiţeri la misiunea ONU în Siria. Misiunea a fost înfiinţată în aprilie printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate şi are o durată de 90 de zile. Mandatul iniţial vizează monitorizarea încetării violenţei armate şi sprijinirea implementării depline a planului propus de trimisul special comun al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan. Sâmbătă, violenţele au înregistrat un punct maxim. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise, în timp ce peste 1.000 de familii din oraşul Homs, bombardat şi asediat de trupele regimului de la Damasc, au avut o soartă incertă.

Consiliul Naţional Sirian, principala coaliţie de opoziţie împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a cerut ieri Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie în virtutea capitolului VII al Cartei Naţiunilor Unite, care să prevadă măsuri coercitive împotriva regimului de la Damasc, inclusiv recurgerea la forţă militară. Capitolul VII din Carta Naţiunilor Unite prevede măsuri coercitive în caz de ameninţare împotriva păcii, mergând de la sancţiuni economice la utilizarea forţei militare.

Situaţia este atât de gravă, încât preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită oficială în Israel pe 25 iunie pentru a discuta problema siriană şi programul nuclear iranian. Rusia ar putea trimite nave de război şi trupe pentru a-şi proteja baza logistică din portul Tartus. Mai multe nave de război ale Flotei de la Marea Neagră sunt pregătite să plece spre Tartus. Informaţiile date publicităţii de Itar-Tass survin după ce Franţa a evocat posibilitatea unei intervenţii militare. Mai multe nave ruse, printre care şi portavionul Amiral Kuzneţov, au vizitat baza din Tartus în luna ianuarie, pentru a aduce provizii şi pentru a efectua lucrări de mentenanţă. În aşteptarea preşedintelui rus au fost reţinute 270 de camere la hotelul King David Jerusalem, care în semn de respect faţă de liderul de la Moscova nu va primi alţi oaspeţi în timpul vizitei acestuia. Pe site-ul oficial al preşedinţiei ruse Kremlin.ru nu există deocamdată informaţii despre vizita în Israel a şefului statului rus, notează newsru.com, adăugând că, probabil, anunţul va fi făcut săptămâna viitoare. În 2011, Dmitri Medvedev a încercat să viziteze Israelul ca preşedinte al Rusiei, dar vizita sa a fost anulată din cauza unei greve a diplomaţilor de la Ministerul israelian al Afacerilor Externe. Dmitri Medvedev s-a limitat atunci la vizite în Autoritatea Palestiniană şi Iordania.



12