ONU a decis să susţină intervenţia militară franceză în Mali pentru a evita preluarea controlului de către radicalii islamişti asupra statului african, solicitând totodată un proces politic de reconciliere naţională. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat faptul că partenerii bilaterali au răspuns, la cererea şi cu consimţământul Guvernului din Mali, solicitării de ajutor pentru a frâna avansul îngrijorător către sud al grupurilor armate şi teroriste. Acesta şi-a exprimat încrederea că aceste acţiuni pot contribui la frânarea celei mai recente ofensive a rebelilor islamici care au legături cu al-Qaida, pe măsură ce continuă eforturile de implementare a rezoluţiei 2085 a Consiliului de Securitate a ONU. Rezoluţia 2085, adoptată la 20 decembrie şi al cărei scop este restabilirea ordinii constituţionale şi a integrităţii teritoriale a Mali, autorizează desfăşurarea unei forţe internaţionale, în special africană, pentru a recuceri nordul ţării din mâinile islamiştilor, dar şi începerea unui proces de reconciliere politică la Bamako şi negocieri cu grupările rebele din nord care s-ar disocia de terorism. Forţa internaţională ar urma să fie compusă din 3.000 de militari, iar rezoluţia îi permite să intervină în Mali, în absenţa unei soluţii negociate.
MAI MULTE TRUPE Preşedintele Hollande a anunţat că Franţa va trimite noi trupe în Mali, în cadrul operaţiunii de contracarare a insurgenţilor islamişti. Aflat în vizită la o bază militară franceză din Abu Dhabi, acesta a declarat că în prezent în Mali se află 750 de trupe franceze, iar numărul lor va creşte la 2.500, în următoarele săptămâni. Preşedintele Hollande a declarat că atacurile aeriene din noaptea de luni spre marţi şi-au atins scopul. Una dintre ţinte a fost oraşul Diabaly, situat la 400 de kilometri la nord de Bamako unde rebelii au preluat controlul luni. Cel puţin 11 soldaţi din Mali şi un pilot francez au murit de vineri până în prezent. De partea cealaltă, peste 100 de militanţi şi-au pierdut viaţa. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a luat în îngrijire în spitalele de la Mopti, în centru, şi Gao, din nordul ţării, 86 de persoane fiind rănite în timpul ultimelor lupte şi bombardamente.
Liderii militari din vestul Africii s-au reunit, ieri, la Bamako, pentru a discuta despre cooperarea cu trupelor franceze. Ţările vecine, Senegal, Coasta de Fildeş şi Burkina Faso vor trimite 3.000 de soldaţi. Pe de altă parte, miniştrii Afacerilor Externe ai UE se vor întâlni joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre implicarea UE în această misiune. Somată luni de preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, să vină pentru a-i informa pe eurodeputaţi despre situaţia din Mali, Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe şi politica de securitate urma să se prezinte, ieri în faţa aleşilor europeni.