SUA au efectuat noi atacuri aeriene asupra unor poziţii ale jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) care luptă împotriva forţelor irakiene şi kurde în apropierea barajului strategic de la Mosul, în nordul Irakului, a anunţat, luni, armata americană. Atacurile au distrus trei camioane ale Statului Islamic, au avariat un altul, au distrus un vehicul armat, dar şi o poziţie de efectuare de tiruri de mortier din apropierea barajului de la Mosul, a explicat CENTCOM, cu sediul la Tampa, în Florida. Aceasta ridică la 123 numărul de atacuri aeriene efectuate de forţele americane de la începutul acestor operaţiuni, la 8 august. Astfel, SUA au ajutat armata irakiană şi combatanţii kurzi să respingă SI în nordul Irakului şi să reocupe barajul de la Mosul. De asemenea, SUA au livrat arme kurzilor. În plus, populaţia care fuge de lupte a primit ajutor umanitar.
Ieri, apropiaţi ai membrilor forţelor de securitate irakiene dispăruţi în cursul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic au luat cu asalt Parlamentul din Bagdad. Forţele de ordine au încercat să-i scoată din clădire pe manifestanţi, care cereau să afle ce s-a întâmplat cu apropiaţii lor care s-au predat rebelilor. Manifestanţii au rupt mai multe scaune şi au atacat câţiva deputaţi şi alţi angajaţi. Aproximativ 1.700 de soldaţi s-au predat, în iunie, rebelilor. Gruparea islamistă a publicat ulterior fotografii care păreau să prezinte execuţia a zeci de bărbaţi îmbrăcaţi civil într-o zonă deşertică, afirmând că a ucis sute de persoane în total. Parlamentul urma să discute acest subiect marţi, dar manifestanţii au pătruns în clădire înainte de deschiderea sesiunii, care a fost amânată pentru astăzi. Forţele de securitate irakiene, complet depăşite la începutul ofensivei, au înregistrat, în ultimele zile, câteva succese împotriva rebelilor, alături de mii de membri ai miliţiilor şiite şi combatanţi kurzi.
Națiunile Unite vor trimite o misiune în Irak, pentru a investiga crimele comise de militanții organizației teroriste Statul Islamic. Decizia a fost luată din cauza crizei umanitare și a agresiunilor comise împotriva minorităților din nordul Irakului de către islamiști. SUA și Marea Britanie continuă livrările de ajutoare umanitare şi militare pentru cei care luptă împotriva jihadiştilor. Delegațiile Franței și Irakului au propus rezoluția, pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra atrocităților comise de islamiști în Irak și Siria și pentru a-i identifica pe cei responsabili. Potrivit revistei ”Foreign Policy”, pe un laptop confiscat de la Statul Islamic au fost găsite instrucțiuni pentru fabricarea de bombe cu ciumă bubonică sau instrucțiuni pentru folosirea armelor de distrugere în masă. ”Dacă nu vor fi făcuți pașii necesari de către comunitatea internațională pentru a opri aceste grupuri, vor porni și alte războaie”, a spus Mohammed Shia al Sudani, ministrul irakian al Drepturilor Omului.