ONU umflă cu 40.000 efectivele de menţinere a păcii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Promisiuni la summit

ONU umflă cu 40.000 efectivele de menţinere a păcii

Externe 29 Septembrie 2015 / 16:49 684 accesări

Peste 50 de ţări au promis peste 40.000 de oameni care să facă parte din trupe de menţinere a păcii în eventuale misiuni ONU, dar şi elicoptere, unităţi medicale, formare şi echipamente în vederea gestionării bombelor amplasate la marginea drumurilor, a anunţat Barack Obama. Preşedintele SUA a prezidat, luni, un summit al liderilor lumii, la ONU, în care aceştia s-au angajat să consolideze capacitatea şi capabilităţile misiunilor ONU de menţinere a păcii şi să permită organismului mondial să mobilizeze mai rapid forţe, în cazul creării unor noi operaţiuni.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a anunţat că, în plus faţă de noile efective de peste 40.000 de militari şi poliţişti, peste 50 de ţări s-au angajat să furnizeze peste 40 de elicoptere, 15 companii de inginerie militară şi zece spitale de teren. China şi-a asumat unul dintre cele mai mari angajamente. Preşedintele Xi Jinping a promis crearea unui escadron permanent de poliţie de menţinere a păcii şi crearea unei forţe de menţinere a păcii, în aşteptare, de 8.000 de oameni. În contextul unei serii de acuzaţii de conduită ilegală şi abuzuri sexuale la adresa unor membri ai trupelor ONU de menţinere a păcii în Republica Centrafricană, oficiali americani au apreciat că surplusul de trupe va permite ONU să-şi alimenteze cele 16 misiuni în curs. Potrivit site-ului ONU, SUA furnizează 82 de persoane în plus, între cele 106.500 de persoane mobilizate în misiuni de menţinere a păcii, şi anume 34 de militari, 42 de poliţişti şi şase consilieri militari. Însă Washingtonul plăteşte peste 28% din bugetul de peste 8,2 miliarde de dolari al acestor misiuni. Obama a declarat că SUA vor dubla numărul de consilieri militari cu care contribuie la aceste misiuni şi vor oferi susţinere logistică, inclusiv mijloace aeriene şi maritime, dar şi formare.

Într-un discurs susţinut la Bruxelles, în martie, Samantha Power a îndemnat Europa să analizeze posibilitatea de a contribui mai mult la misiuni ONU de menţinere a păcii. Ea sublinia că, în urmă cu două decenii, europenii constituiau 40% din acest efort, dar că, în prezent, această cotă a scăzut la aproximativ 7%. Peste 12 state europene au răspuns acestui îndemn, luni. Premierul britanic, David Cameron, a promis că va trimite 70 de militari şi experţi la Forţa ONU şi a Uniunii Africane (UA) de menţinere a păcii în Somalia şi până la 300 de militari la Misiunea ONU în Sudanul de Sud. Pe primele cinci locuri în privinţa contribuţiei cu trupe - militari şi poliţişti - la misiunile ONU de menţinere a păcii se află Bangladesh, Etiopia, India, Pakistan şi Rwanda. Toate şi-au asumat angajamente suplimentare la summitul de luni.

ÎNDEMN LA COMPASIUNE Liderii lumii au îndemnat, luni, statele europene să primească refugiaţii cu compasiune şi au solicitat o acţiune globală, inclusiv o intensificare a susţinerii financiare a ţărilor din Orientul Mijlociu, primele afectate de criza migraţiei. Ei au lansat aceste apeluri în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU, sub presiunea tot mai mare de a soluţiona criza din Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria, şi de a găsi o soluţie la afluxul de migranţi care se revarsă în afara acestei regiuni. Regele Abdullah Ibn al-Hussein al Iordaniei a subliniat că este necesar ca membrii comunităţii să susţină agenţiile care operează în ţările care se învecinează cu Siria, amintindu-le liderilor lumii că ţara sa, alături de Liban şi Turcia, poartă greul crizei siriene a refugiaţilor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat statele UE să găzduiască refugiaţi şi să facă mai mult, amintindu-le faptul că migranţii europeni au căutat, la rândul lor, sprijin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a îndemnat totodată ţările să-i primească pe migranţi cu compasiune, nu cu suspiciune. Preşedinta braziliană, Dilma Rousseff, a declarat că suferinţa refugiaţilor care pleacă în călătorii periculoase pentru a fugi din calea conflictelor ar trebui tradusă în acţiuni evidente de solidaritate concretă, anunţând că ţara sa primeşte migranţi. Preşedintele cubanez, Raul Castro, care participă la Adunarea Generală a ONU pentru prima dată de când se află la putere, a criticat extrem de dur statele europene, apreciind că această criză a migranţilor este rezultatul amestecului occidentalilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. ”UE trebuie să-şi asume întreaga sa responsabilitate, imediat, pentru criza siriană la a cărei apariţie a contribuit”, a subliniat el.

Citește și:

Reuniune la ONU pe tema violenţelor SI asupra homosexualilor în Siria şi Irak

”Trupele ruse de menţinerea păcii sunt prizoniere în Transnistria”

SUA şi Turcia se opun trimiterii de trupe străine în Siria

SUA şi China negociază un acord privind controlul armamentului pentru spaţiul cibernetic

Declaraţie americano-chineză cu privire la poluare

Taguri articol


12