ONU vrea să sporească misiunea din Sudanul de Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU vrea să sporească misiunea din Sudanul de Sud

Externe 25 Decembrie 2013 / 00:00 773 accesări

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat, într-o scrisoare către Consiliul de Securitate, suplimentarea Misiunii ONU din Sudanul de Sud (Minuss) cu 5.500 de soldaţi şi 423 de poliţişti, în contextul sporirii violenţelor interetnice. Minuss numără în prezent aproape 7.000 de soldaţi, iar suplimentarea efectivelor militare ar mări numărul soldaţilor la aproape 12.000. Minuss include la ora actuală aproape 700 de poliţişti şi 2.000 de angajaţi civili.

Întăririle ar fi luate din alte misiuni ale ONU în Africa (Republica Democratică Congo, Coasta de Fildeş, Abyei, Liberia), conform scrisorii. Secretarul general al ONU recomandă transferul din aceste misiuni către Minuss a cinci batalioane de infanterie, precum şi a trei elicoptere de atac şi trei de transport şi al unui avion de transport de trupe C-130, în total a 5.500 de oameni. Trei unităţi de poliţie, adică 423 de oameni, şi experţi în drepturile omului ar lua, de asemenea, parte la Minuss. „Din cauza deteriorării situaţiei securităţii din Sudanul de Sud, am luat măsuri pentru sporirea urgentă a capacităţilor de protecţie ale Minuss”, subliniază Ban Ki-moon în scrisoare. Acesta a cerut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate să aprobe transferul de personal şi resurse pertinente către Minuss în mod urgent, pentru a ajuta la asigurarea protecţiei civililor, personalului şi instalaţiilor ONU de la faţa locului.

VIOLENŢE ETNICE Consiliul de Securitate al ONU a început, luni seară, consultările de urgenţă pentru a studia cererile lui Ban Ki-moon, urmând să se pronunţe marţi, după cum a declarat ambasadorul francez Gerard Araud, care prezidează Consiliul. La rândul lor, SUA pregătesc trimiterea unor unităţi militare terestre în Sudanul de Sud, în contextul războiului civil izbucnit în această ţară. Aproximativ 150 de membri ai Forţelor Navale americane sunt pregătiţi să intre în Sudanul de Sud pentru evacuarea cetăţenilor americani şi pentru securizarea ambasadei americane din această ţară, dacă va fi necesar. Militarii au fost deja transferaţi din Moron, Spania, la baza Lemonnier din Djibouti. Aproximativ 100 de cetăţeni americani sunt în prezent în Sudanul de Sud, alţi peste 300 fiind deja evacuaţi. Zeci de militari americani sunt deja în Sudanul de Sud pentru gestionarea operaţiunilor de evacuare. Patru militari americani au fost răniţi într-un incident armat care a avut loc zilele trecute.

În urma luptelor şi violenţelor interetnice din mai multe state din Sudanul de Sud, aproximativ 45.000 de civili sud-sudanezi au fost plasaţi sub protecţia Minuss în taberele şi bazele ONU din ţară. Două Căşti Albastre indiene au fost ucise în atacul asupra uneia dintre aceste baze, joia trecută. la Akobo, în statul Jonglei. Martorii raportează că soldaţii din Sudanul de Sud au comis o serie de crime etnice, printre care şi un masacru, execuţii şi violuri în decursul luptelor. Doi martori au afirmat că au fost arestaţi, alături de alţi aproximativ 250 de bărbaţi, de către soldaţii Guvernului şi conduşi la un post de poliţie din capitala Juba, unde a avut loc un masacru. Cei doi martori, care au fost răniţi, au reuşit să fugă şi s-au refugiat într-o bază a Naţiunilor Unite de la Juba. Conform acestora, doar 12 persoane au supravieţuit masacrului. Mărturiile altor persoane descriu de asemenea acte de violenţă etnică însoţite de crime şi violuri comise de la 15 decembrie încoace.



12