Acțiune de amploare derulată ieri de autorități, pentru găsirea unei ambarcațiuni care plutea în derivă în Marea Neagră, la aproximativ 40 de mile marine travers de Corbu. Alarma a fost dată în jurul orei 7.20, atunci când Serviciul SAR - Poluare, din cadrul Autorității Navale Române (ANR), a fost anunțat de Garda de Coastă că proprietarul pescadorului "Cormoran 2" a cerut ajutor pentru căutarea acestuia. Ambarcațiunea, la bordul căreia se aflau cinci persoane, ieșise pe mare pe 1 martie. Patronul firmei le-a mai spus polițiștilor de frontieră că pescadorul s-ar afla la aproximativ 15 mile marine sud față de platforma "Uranus". După primirea alertei, Serviciul SAR - Poluare a declanșat operațiunile de căutare și salvare. Încercările repetate de a stabili legătura radio cu ambarcațiunea au fost sortite eșecului.
MISIUNE DE AMPLOARE Autoritățile au solicitat intervenția unui elicopter aflat în zona platformei Uranus, ulterior dispeceratul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) fiind contactat. Reprezentanții ARSVOM au trimis către zona respectivă șalupa "Safir". Militarii constănțeni s-au mobilizat, la rândul lor. Elicopterul Puma Naval, aflat în dotarea Forțelor Navale, a decolat pentru a participa la acțiune. La ora 10.30, Garda de Coastă a trimis în căutare nava-amiral MAI 1105 "Ștefan cel Mare". Potrivit ANR, poziția exactă a ambarcațiunii a fost stabilită, în jurul prânzului, după ce un elicopter aparținând Regional Air Services (RAS) Tuzla, care a survolat zona, a descoperit-o. La momentul respectiv, ambarcațiunea staționa la ancoră. Informațiile au fost confirmate de un alt pescador, "Olimpus", care aparține aceleiași firme ce deține și "Cormoran 2". "Am fost contactați pentru a oferi sprijin în vederea găsirii pescadorului. Am trimis în zonă un elicopter care a reușit să localizeze ambarcațiunea. După ce locația exactă a pescadorului a fost comunicată, aparatul de zbor s-a întors la Tuzla. Nu este prima operațiune de acest gen în care oferim sprijin Autorității Navale Române", a declarat, pentru "Telegraf", Adrian Vasilache, directorul general al RAS Tuzla.
ECHIPAJUL ESTE ÎN STARE BUNĂ Autoritățile spuneau, ieri după-amiază, că, din fericire, toți cei cinci membri ai echipajului ambarcațiunii erau în stare bună, aceștia neavând nevoie de îngrijiri medicale. Reprezentanții Forțelor Navale au dat publicității mai multe fotografii din timpul intervenției, dar și un filmuleț care poate fi vizionat pe site-ul cotidianului nostru, www.telegrafonline.ro. "Ni s-a solicitat sprijinul în jurul orei 9.00. În zonă au fost trimise două nave care executau manevre în Marea Neagră, dar și elicopterul Puma Naval. Aparatul de zbor a reperat pescadorul. Pe punte se aflau trei membri ai echipajului. Aceștia nu au solicitat ajutorul autorităţilor pentru remorcare, evacuare sau asistenţă medicală, nefiind nicio persoană rănită. Pierderea contactului radio cu Autoritatea Navală Română a survenit ca urmare a problemelor tehnice, apărute în timpul marşului, la motoare şi la diesel-generatoare. Nu a fost afectată flotabilitatea navei", a precizat lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale. Conform unui comunicat de presă remis de ANR, ieri, la ora 13.30, pescadorul "Olimpus" a început manevrele de remorcare a ambarcațiunii, îndreptându-se spre Portul Mangalia.