Ultima zi a lunii februarie aduce, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, un spectacol de operă excepţional, care nu s-a mai jucat la malul mării de aproximativ şase ani. După o absenţă îndelungată din atenţia publicului meloman, celebra operă „Elixirul dragostei”, pe muzica lui Gaetano Donizetti, va fi reluată de Compania de Operă a Teatrului Naţional „Oleg Danovski”, pe data de 28 februarie, de la ora 19.00. Directorul general al teatrului constănţean, soprana Daniela Vlădescu, a menţionat că această operă s-a mai jucat aici în urmă cu şase ani, însă doar o singură dată, iar acum este preluată pentru prima oară de nou-înfiinţatul Teatru „Oleg Danovski”. Astfel, spectacolul din data de 28 februarie, în aceeaşi regie semnată de Ognian Draganov din Bulgaria şi în scenografia lui Cătălin Ionescu Arbore, poate fi considerat o premieră. Asistentă de regie este Răsvana Cernat.
Constănţenii se vor putea bucura de două reprezentaţii consecutive, programate pe 28 februarie şi, respectiv, 1 martie, cu două distribuţii. Printre artiştii care vor încînta publicul constănţean în opera renumitului compozitor italian, la finele lunii februarie, se numără: Mădălina Diaconescu, Ciprian Done, Răzvan Pap, Cătălin Ţoropoc şi Mihaela Ionescu. În cea de-a doua distribuţie, din spectacolul care va avea loc pe data de 1 martie, vor putea fi urmăriţi: Roxana Bageac, Ciprian Done, Răzvan Pap, Cătălin Ţoropoc şi Carmen Clenciu. Dirijorul orchestrei simfonice a teatrului va fi maestrul Radu Ciorei.
Compusă de Gaetano Donizetti, pe un libret de Felice Romani, opera „Elixirul dragostei”, în care se regăseşte perla ariilor, „Una furtiva lacrima”, a avut premiera la data de 2 mai 1832, la „Teatro Cannobiana” din Milano. Considerat drept unul dintre cei mai prolifici compozitori de operă, Gaetano Donizetti a „abuzat” de talentul său extraordinar, grandioasa sa creaţie cuprinzînd aproximativ 70 de de opere, 12 cvartete pentru coarde, dar şi cîntece, muzică pentru pian, psalmi. Stilul său muzical se caracterizează prin melodiile strălucitoare şi elegante, destinate muzicienilor care dau dovadă de o mare virtuozitate. Printre lucrările sale cele mai apreciate se numără: „Maria Stuarda\" (1834), „Fiica regimentului\" (1840), „Linda de Chamonix\" (1842), „Don Pasquale\" (1843), „Lucia di Lammermoor\" (1835).
„Vestitorii primăverii”, spectacol - mărţişor la Teatrul „Oleg Danovski”
Directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, a mai anunţat că, pe data de 7 martie, constănţenii şi mai ales doamnele şi domnişoarele din oraşul de la malul mării vor putea asista la un spectacol-mărţişor, intitulat „Vestitorii primăverii”. Timp de o oră şi jumătate, publicul este invitat la un eveniment de excepţie, cu momente muzicale şi dansante vesele, fragmente savuroase din operete sau balete celebre. Spectacolul „Vestitorii primăverii” va fi susţinut de toţi artiştii Teatrului „Oleg Danovski”, interpreţi lirici, prim-balerini, ansambluri de balet, coruri şi orchestra simfonică. Dirijor va fi renumitul muzician Radu Ciorei.
Un alt moment deosebit în cadrul programului de spectacole al lunii martie, la Teatrul „Oleg Danovski”, îl constituie reluarea operetei „Lysistrata”, de Gherase Dendrino. Evenimentul se va desfăşura pe data de 29 martie, de la ora 19.00, în sala teatrului. Premiera constănţeană a spectacolului a avut loc anul trecut, în cadrul celei de-a XXXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului. Întrucît necesită o adevărată „desfăşurare de forţe”, inclusiv corpul de balet al teatrului, „Lysistrata” s-a jucat o singură dată, în 2008. Daniela Vlădescu a declarat că această operetă va fi prezentată publicului mai des, de acum înainte, mai ales că este un spectacol lejer, plăcut, amuzant, gen foarte agreat de publicul de la malul mării.