Operaţii în Ginecologie similare celor din Vest!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spitalul de Urgenţă Constanţa . Laparoscopie de top

Operaţii în Ginecologie similare celor din Vest!

Eveniment 04 Iunie 2011 / 00:00 4392 accesări

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa continuă procesul de atragere a pacienţilor din alte judeţe la Constanţa, astfel încât clasificarea de tip I să fie menţinută, deci şi finanţarea să fie una pe măsură. De ieri, la Clinica de Obsterică Ginecologie din cadrul spitalului se practică laparoscopie de top, o metodă de ultimă oră, care aduce mari avantaje pacientelor, implicit şi spitalului, timpul de internare fiind cu mult mai scurt. SCJU a reuşit să obţină una dintre puţinele truse laparoscopice, de tip A (cea mai performantă la această oră în domeniu) existente în ţară, astfel că serviciile medicale oferite aici sunt similare celor din Vestul Europei. Prima intervenţie cu trusa occidentală a avut loc vineri, la o pacientă de 33 de ani, din Cernavodă, fiindu-i extirpat un chist de aproape 12 cm, prin metoda ultramodernă. Graţie avantajelor laparoscopiei, pacienta va fi externată a doua zi, asigură şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Constanţa, cel care a coordonat operaţia, prof. univ. dr. Vlad Tica.

NOUA METODĂ I-A DAT CURAJ PACIENTEI • Gabriela Roşca, din Cernavodă, a intrat încrezătoare în sala de operaţii. A aflat că va fi supusă intervenţiei laparoscopice, cu o trusă de ultimă oră, întâlnită în multe spitale din Vestul Europei. Mai bine de un an, femeia a tot tratat un chist ovarian, însă fără rezultat. Singura soluţie a rămas intervenţia chirurgicală. A ales în loc de laparotomie (intervenţia clasică), laparoscopia, aflând seria avantajelor acestei intervenţii. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat pe parcursul a aproape o oră, fiind un succes, pacienta trezindu-se imediat după operaţie.

CU NOUA TRUSĂ, MAI MULTE INTERVENŢII, MAI MULTE AVANTAJE. ”Dacă operam clasic, pacienta ar fi putut să stea pe patul de spital până la şapte zile. Era un chin şi pentru ea, durerile simţite fiind mai mari, dar şi spitalul avea de pierdut, întrucât cheltuielile de spitalizare erau mai mari”, explică şeful Clinicii. Un lucru este cert: chirurgia endoscopică este una modernă, de ultimă oră. „Cu ajutorul trusei primite vom putea lărgi indicaţiile în laparoscopie. Astfel, se poate face chirurgia anexială (a trompei şi a ovarului – n.r.), chirurgia chistului ovarian, paraovarian, se poate interveni în sarcina extrauterină, în sterilitate, în aderenţe intraabdominale, în unele cazuri de endometrioză, în dureri pelvine cronice, în unele infecţii, fibroame uterine, histerectomii”, explică prof. univ. dr. Tica.

AVANTAJELE CÂŞTIGĂ ÎN FAŢA DEZAVANTAJELOR

“În primul rând pacienta se poate reintegra în viaţa socială mult mai rapid, durerea post operatorie este mult mai mică, tratamentele medicamentoase care se impun după operaţie sunt şi ele în număr mai mic, esteticul este, de asemenea, şi el un mare avantaj”, a mai explicat şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie Constanţa. Totodată, avantaje sunt şi pentru spital, cheltuielile fiind cu mult mai mici, în contextul scurtării semnificative a duratei de spitalizare. Avantaje sunt şi pentru medicii care efectuează asemenea operaţii, susţine şeful Clinicii. “În primul rând, vizibilitatea în timpul intervenţiei este cu mult mai bună, se poate duce cu optica exact unde se vrea, se vede în orice poziţie, în zone greu accesibile, în mod normal, la laparotomie. Un alt avantaj este constituit de câmpul care este foarte bine luminat, mişcările sunt foarte fine, precise, fapt care nu se poate spune şi despre metoda clasică”, a declarat profesorul. Nu trebuie uitată nici partea educaţională, SCJU fiind un spital universitar. Toate intervenţiile pot fi înregistrate şi prezentate medicilor rezidenţi şi studenţilor.

AVEM APARATURĂ, AVEM SPECIALIŞTI. În intervenţiile laparoscopice, incluse în chirurgia endoscopică, există trei niveluri de dificultate, în primul stabilindu-se doar diagnosticul laparoscopic, în a doilea efectuându-se chirurgia anexială, iar în cel de-al treilea histerectomiile, endometriozele mai complicate etc., explică profesorul.

LA SCJU EXISTĂ MEDICI SPECIALIZAŢI ÎN TOATE ACESTE NIVELURI DE INTERVENŢII MODERNE ATÂT ÎN CHIRURGIA GENERALĂ, CÂT ŞI ÎN CEA DIN DOMENIUL GINECOLOGIEI

Toate se încadrează perfect în proiectele managerului de atragere a pacienţilor din alte judeţe în spitalul constănţean, astfel încât să atingem procentul de pacienţi din alte judeţe, impus de Ministerul Sănătăţii, tocmai pentru a ne păstra clasificarea I. „Este un lucru extraordinar că am primit dotarea de ultimă oră, că avem specialişti care o folosesc fără probleme. Suntem convinşi că, atunci când vom pune la punct şi chirurgia cardiovasculară, numărul pacienţilor din afara judeţului care vor apela la serviciile noastre medicale va creşte semnificativ. Sunt paşi care trebuie urmaţi cât mai rapid şi suntem convinşi că vom reuşi, mai ales că avem tot sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, al preşedintelui Nicuşor Constantinescu. Procesul de modernizare are un singur scop: servicii de calitate net superioare pentru pacient”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână.



12