Operaţiune de salvare fără precedent în istoria umanităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiune de salvare fără precedent în istoria umanităţii

Monden 14 Octombrie 2010 / 00:00 426 accesări

Revenirea la suprafaţă. Primii 11 dintre cei 33 de mineri blocaţi de 69 de zile într-o mină din Chile au fost scoşi ieri la suprafaţă, în cursul unei operaţiuni de salvare ce a decurs fără probleme, plini de viaţă şi cerând să nu fie trataţi ca nişte vedete, ci ca nişte simpli mineri. După aproape nouă ore şi jumătate, într-o operaţiune fără precedent care s-a desfăşurat în faţa camerelor de televiziune din întreaga lume, 11 mineri au fost scoşi fără probleme la suprafaţă, printr-un puţ adânc de 622 de metri, într-o nacelă botezată Pheonix, cu un diametru de doar 53 de centimetri. Ordinea în care minerii sunt scoşi la suprafaţă urmăreşte un model prestabilit: mai întâi bărbaţii cei mai abili, apoi cei mai slabi fizic sau psihic, iar apoi cei mai puternici, capabili să suporte o perioadă de aşteptare prelungită. Liderul grupului, Luis Urzua, în vârstă de 54 de ani, urmează să fie scos ultimul.

Primul miner salvat, Florencio Avalos, de 31 de ani, şi-a strâns în braţe băiatul de şapte ani, pe nume Byron, apoi soţia, Monica. A îmbrăţişat-o apoi pe Prima Doamnă, Cecilia Morel, şi pe preşedintele Sebastian Pinera. O oră mai târziu a fost scos Mario Sepulveda, de 39 de ani. Acesta a sărit cu uşurinţă la suprafaţă, fluturând în aer pumnul strâns şi strângându-şi în braţe soţia, Katty, apoi membrii echipelor de salvare, miniştrii, preşedintele. Mario Sepulveda a stârnit râsetele generale, scoţând dintr-o geantă pietricele strălucitoare găsite în mină, pe care le-a împărţit membrilor echipelor de salvare, preşedintelui, ministrului Minelor. Au fost scoşi la suprafaţă Juan Illanes, de 52 de ani, bolivianul grupului, Carlos Mamani, de 23 de ani, cel mai tânăr dintre mineri, Jimmy Sanchez, de 19 ani, Osman Araya, de 30 de ani, Jose Ojeda, de 46 ani, Claudio Yanez, de 34 de ani, cel mai în vârstă dintre toţi, Mario Gomez, de 63 de ani, urmat de Alex Vega, un mecanic de 31 de ani şi Jorge Galleguillos, de 56 de ani. La marginea minei, familiile minerilor erau cuprinse de o intensă bucurie, pe fondul unei agitaţii mediatice de nedescris. Minerii au arătat o stare bună de sănătate în ciuda celor 68 de zile petrecute în subteran.

Teamă permanentă. În primele 17 zile ale acestei tragedii, minerii şi familiile au trăit într-o teamă permanentă. Cei 33 de mineri au aşteptat cu disperare ajutoare, anunţând la 22 august că sunt în viaţă, într-un mesaj scris pe o bucată de hârtie scoasă la suprafaţă cu ajutorul unei sonde. „Noi, toţi cei 33 suntem sănătoşi şi ne aflăm într-un refugiu”, se putea citi în mesaj. În decurs de două luni, cei 33 de mineri au devenit vedete internaţionale. Au primit în subteran tricouri cu autografe ale unor jucători de fotbal cunoscuţi, mătănii sfinţite de Papă, iPod-uri oferite de directorul Apple, Steve Jobs, pentru a-i ajuta să suporte mai bine calvarul din subteran, deja o sursă de inspiraţie pentru realizatorii de film. În afară de 800 de apropiaţi şi rude, peste 2.000 de jurnalişti erau prezenţi la ieşirea din puţ. Preşedinţii american, Barack Obama, şi venezuelean, Hugo Chavez, au trimis mesaje de susţinere minerilor.

Un adevărat erou. Niciodată înainte o astfel de salvare nu a fost încercată. Jeff Hart, americanul care a săpat puţul prin care sunt salvaţi minerii chilieni, este considerat acum un adevărat erou. Jeff Hart se afla în Afganistan, unde săpa puţuri de apă pentru armata americană, când i-a fost solicitat ajutorul pentru a ajuta la salvarea celor 33 de mineri. Şi-a petrecut următoarele 33 de zile lucrând aproape non stop la puţul prin care deja au fost eliberaţi 11 oameni. Meseria lui Jeff Hart, un om musculos şi taciturn, cu o faţă arsă de soare, este de a săpa după petrol sau apă. Este obişnuit cu condiţiile extreme, însă această operaţiune a fost ceva diferit. Prin intermediul mai multor firme americane s-a ajuns până la urmă la Jeff Hart, considerat cel mai bun la săpatul puţurilor foarte mari. Echipa sa s-a confruntat cu multe probleme pe parcursul săpăturilor. La un moment dat, din cauza proastei cartografieri a minei, au dat peste o grindă de rezistenţă din metal, care a sfărâmat burghiul uriaş folosit la săpături. Aşa că a fost nevoie de echipament nou, care a fost adus cu avionul din SUA. Progresul operaţiunilor a fost oprit atunci timp de mai multe zile, în puţ fiind coborâţi magneţi puternici pentru a scoate bucăţile de metal rămase. Dar totul e bine când se termină cu bine!

Preşedintele Sebastian Pinera a anunţat că mina, care are o lungă istorie de accidente, nu se va redeschide atâta timp cât securitatea nu va fi pe deplin asigurată.

Taguri articol


12