Aproximativ 240 de persoane, majoritatea creştini, au fost transportate de către autorităţile belgiene, printr-o operaţiune secretă, din Siria în Belgia, pentru că erau în pericol din cauza activităţii grupărilor islamiste, relatează BBC. Potrivit reprezentanţilor Guvernului Belgiei, 240 de persoane care locuiau în Alep, cel mai mare oraş din Siria, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, au fost scoase din ţară din motive de siguranţă. Toate familiile şi-au părăsit locuinţele, pentru că, în cazul lor, s-a depistat un risc de încălcare abuzivă şi repetată a drepturilor omului, a declarat un purtător de cuvânt din Guvern.
CETĂŢENIE Cele 240 de persoane au fost ajutate de unele ONG-uri să ajungă în siguranţă în Liban, de unde au fost preluate de autorităţile belgiene. Refugiaţii au fost transferaţi din Alep pe singurul drum de acces din oraş încă funcţional. În momentul de faţă, toţi cetăţenii sirieni se află în Belgia, unde speră să primească cetăţenia statului belgian. "Am reuşit să facem acest lucru cu ajutorul organizaţiilor pentru drepturi civice care au reuşit să-i scoată de acolo", a declarat un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului de Externe. Alte câteva detalii despre operaţiune au fost dezvăluite, printre care şi faptul că unele dintre familii erau deja în legătură cu nişte cetăţeni belgieni.
Operaţiunea a durat două luni şi s-a desfăşurat în mare secret. Belgia este una dintre ţările europene care nu au mai rezistat să nu acţioneze în situaţia conflictuală din Siria, ajutând creştinii şi celelalte minorităţi religioase să scape de persecuţia îndreptată asupra lor. Oraşul Alep este devastat din cauza conflictelor care durează de trei ani între forţele Guvernului sirian, rebeli sau extremişti militanţi. Înainte de declanşarea acestor tensiuni, în Alep locuiau în jur de 160.000 de creştini, care reprezentau una dintre cele mai mari populaţii creştine din Orientul Mijlociu.