Operaţiunea britanică din Afganistan, compromisă de un program al Ministerului Apărării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiunea britanică din Afganistan, compromisă de un program al Ministerului Apărării

Externe 25 August 2009 / 00:00 345 accesări

”Operaţiunea militară britanică din Afganistan este compromisă de un program incompetent de echipament al Ministerului Apărării, care depăşeşte bugetul cu circa 40 de miliarde de euro şi are întîrzieri de cinci ani”, potrivit unui raport dezvăluit de ”The Times”. Raportul intern al Ministerului Apărării, scris de Bernard Gray, un fost jurnalist care a lucrat în calitate de consilier special la minister, subliniază că ”departamentul conduce un program de echipament în mod substanţial exagerat, cu prea multe tipuri de echipament comandate pentru prea multe sarcini, cu prea multe specificaţii”. Evaluarea ar fi trebuit publicată în luna iulie, dar a fost amînată pînă cînd Ministerul Apărării finalizează consultările pentru o Carte Verde pe tema strategiei de apărare, care nu va fi terminată pînă la începutul anului viitor.

Opoziţia a cerut ca raportul Gray să fie publicat imediat şi a acuzat Guvernul că l-a suprimat din cauza conţinutului său critic. Documentul de 296 de pagini susţine că sistemul prin care Ministerului Apărării comandă echipament este atît de ineficient, încît tot procesul ar trebui privatizat. Cea mai incriminatoare secţiune a raportului acuză Ministerul Apărării că ”ar afecta abilitatea de a efectua operaţiuni dificile curente”. ”Problemele, ca şi sumele de bani care sînt vizate, aproape că şi-au pierdut puterea de a şoca, atît de endemică este problema”, subliniază raportul.

Comandanţii americani nu dispun de suficienţi militari în regiune

Comandanţii militari în cadrul miniunii NATO în Afganistan i-au transmis trimisului special al preşedintelui Barack Obama în regiune că nu au suficienţi militari pentru a-şi îndeplini misiunea, din cauza rebelilor talibani care acţionează de peste graniţă, relatează ”New York Times”. Aceştia au insistat pe problemele din sudul Afganistanului, unde insurgenţii talibani continuă să bombardeze oraşele şi satele cu rachete, în pofida întăririlor, în timp ce în est, reţeaua condusă de Haqqani, tată şi fiu, a devenit principala sursă a atacurilor împotriva militarilor americani şi a aliaţilor afgani. Eventuala suplimentare a numărului de militari în Afganistan ar putea crea administraţiei Obama încă o problemă, ca urmare a îndoielilor cu privire la credibilitatea Guvernului afgan, unde scrutinul prezidenţial care tocmai s-a încheiat este vizat de numeroase sesizări de fraudă. Această necesitate apare după ce comandantul suprem al trupelor din teritoriu, generalul Stanley McChrystal, a finalizat o strategie majoră de război, iar şeful Statului Major Interarme, amiralul Micke Mullen, a apreciat că situaţia se deteriorează, în pofida celor 17.000 de militari americani suplimentari promişi de Obama şi a eforturilor suplimentare de securitate în timpul alegerilor prezidenţiale.

Oficialii militari americani au discutat la sfîrşitul săptămînii cu Richard C. Holbrooke, trimisul special al lui Obama în Afghanistan şi Pakistan, care a vizitat, în ultimele zile, patru centre din regiune, iar mesajele din partea acestora erau aceleaşi: deşi trupele americane şi chiar ale unor aliaţi au fost suplimentate, numărul militarilor este în continuare mic faţă de necesar.

Frank-Walter Steinmeier cere un plan de retragere a trupelor germane din Afganistan

Contracandidatul cancelarului german, Angela Merkel, la alegerile federale, ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, cere stabilirea unui calendar pentru retragerea din Afganistan a trupelor germane, mobilizate acolo începînd din 2002, scrie publicaţia ”Der Spiegel”. Candidatul la funcţia de cancelar al Germaniei din partea Partidului Social Democrat afirmă că, în cazul în care partidul său cîştigă alegerile federale, va negocia un program concret de retragere a trupelor germane din Afganistan. Ministrul a subliniat că ar impune această agendă în timpul negocierilor privind extinderea tratatului internaţional de asistenţă, care expiră în 2010, Afghan Compact. Steinmeier spune că ar dori să vadă mai multe obiective concrete, în ceea ce priveşte transferul de responsabilităţi către poliţia şi armata afgane. El l-a criticat, de asemenea, pe ministrul Apărării, Franz Josef Jung, membru al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată, pentru afirmaţiile acestuia, potrivit cărora armata germană ar putea rămîne în Afganistan încă cinci sau zece ani. Steinmeier i-a cerut lui Jung să intensifice mobilizarea poliţiei militare care asigură instruire forţelor de securitate afgane.



12