Operaţiuni de obturare definitivă a puţului din Golful Mexic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiuni de obturare definitivă a puţului din Golful Mexic

Monden 26 Iulie 2010 / 00:00 486 accesări

● O nouă tentativă ● Operaţiunea de obturare definitivă a puţului care a provocat poluarea din Golful Mexic ar putea începe în următoarele trei - cinci zile, după reluarea activităţilor suspendate din cauza furtunii tropicale Bonnie, a declarat, sâmbătă, amiralul Thad Allen. Echipele de intervenţie vor încerca să injecteze în puţ un amestec de apă şi substanţe solide, înainte de a turna beton pentru a bloca scurgerile. Denumită „Static kill”, tentativa avută în vedere de grupul British Petroleum este asemănătoare celei de la sfârşitul lunii mai, care s-a încheiat cu un eşec. BP dispune şi de o altă soluţie pentru blocarea puţului, prin forarea a două puţuri de derivaţie, prin care să injecteze amestecul de substanţe. Puţul care a provocat deversările de petrol este închis de mai mult de o săptămână, ca urmare a aplicării unei soluţii temporare de stopare a scurgerii de ţiţei. Navele şi personalul din Golful Mexic au fost evacuate vineri, din cauza apropierii furtunii tropicale Bonnie, dar au început să revină în zonă sâmbătă.

● O demisie aşteptată ● Directorul general al companiei petroliere britanice BP, Tony Hayward, îşi va prezenta demisia în zilele următoare. Potrivit ziarului britanic „Sunday Telegraph”, Tony Hayward, care a fost criticat sever pentru modul în care a gestionat poluarea catastrofală cu petrol din Golful Mexic, ar fi decis să demisioneze înainte de anunţarea, marţi, a rezultatelor semestriale ale grupului. Şi cotidianul „Times” a titrat că directorul general al BP îşi va anunţa demisia în următoarele zece săptămâni, pentru a ajuta grupul să-şi refacă imaginea, puternic afectată de cea mai gravă poluare din istoria SUA.

Afacerile merg mai departe Compania British Petroleum a anunţat că va începe lucrările de foraj în largul Libiei în decurs de câteva săptămâni. Anunţul vine în condiţiile în care demersurile întreprinse de companie în Golful Mexic, pentru a stopa scurgerea de petrol, nu au luat sfârşit. BP a cumpărat drepturile de a desfăşura lucrări de exploatare petrolieră în largul Libiei, în Golful Sirte, în urma cu trei ani. BP se află şi în centurl unui alt scandal. Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a dat asigurări într-o scrisoare adresată unei comisii din Senatul SUA, că grupul BP nu a fost implicat în eliberarea libianului condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, apreciind însă că decizia a fost o eroare nefericită. William Hague a făcut aceste afirmaţii într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, John Kerry, înaintea audierilor de joi privind circumstanţele eliberării lui Abdelbaset al-Megrahi. Bărbatul a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă şi încarcerat în Scoţia, pentru atentatul din 1988 asupra unui Boeing 747, care s-a prăbuşit în localitatea scoţiană Lockerbie, provocând moartea a 270 de persoane. Grupul petrolier britanic este acuzat că ar fi exercitat presiuni asupra autorităţilor britanice în vederea eliberării lui al-Megrahi, pentru a putea obţine în schimb un contract de explorare în largul Libiei. Directorul general al BP, Tony Hayward, a fost invitat să depună mărturie în faţa comisiei, iar grupul britanic a anunţat că va trimite un reprezentant la audieri. Ministrul scoţian al Justiţiei, invitat şi el la audieri, a declinat invitaţia. SUA au recomandat în secret Scoţiei să opteze pentru eliberarea libianului Abdelbaset al-Megrahi mai degrabă decât să-l transfere într-o închisoare din Libia. Richard LeBaron, adjunctul şefului misiunii americane la Londra, a semnat o scrisoare transmisă autorităţilor scoţiene în data de 12 august 2009, cu o săptămână înainte de eliberarea lui al-Megrahi, afirmând că SUA speră ca libianul să rămână în închisoare.

Taguri articol


12