Operaţiunile americane din Pakistan au dat o lovitură grea Al-Qaida

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiunile americane din Pakistan au dat o lovitură grea Al-Qaida

Externe 22 Octombrie 2010 / 00:00 482 accesări

Operaţiunile din ce în ce mai numeroase ale CIA în Pakistan au adus o lovitură gravă reţelei Al-Qaida, a declarat directorul agenţiei de informaţii americane, Leon Panetta, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei “Los Angeles Times”. Leon Panetta nu a evocat raidurile aeriene efectuate de avioanele fără pilot în Pakistan, un subiect despre care oficialii americani nu vorbesc în public. Dar atacurile cu rachetă ale CIA sunt un scret al lui Polichinelle, iar oficialii americani le consideră un atuu vital în lupta împotriva Al-Qaida şi a aliaţilor săi islamişti din nord-vestul Pakistanului.

CIA urmăreşte şi reţeaua islamistă afgană Haqqani, care atacă forţele coaliţiei internaţionale din Afganistan. Oficialii americani au criticat de mai multe ori aparenta reticenţă a Pakistanului de a urmări această reţea. CIA şi-a putut intensifica operaţiunile graţie unor capacităţi suplimentare, a explicat Leon Panetta, care a citat susţinerea acordată de preşedintele american, Barack Obama, şi a salutat cooperarea serviciilor secrete pakistaneze.

Numărul atacurilor cu avioane fără pilot americane în Pakistan a crescut considerabil în acest an, cu cel puţin 88 de atacuri începând din 15 octombrie, potrivit New America Foundation, care face o numărătoare în funcţie de informaţiile apărute în presă. Numai 53 de atacuri au fost numărate pe tot parcursului anului 2009. Comentariile lui Leon Panetta constituie o referire neobişnuită la operaţiunile CIA în Pakistan. Anul trecut, SUA aproape că au recunoscut atacurile cu avioane fără pilot, calificând eforturile americane drept foarte eficiente.

Pe de altă parte, un comandant Taliban regional din Afganistan susţine că sursa cea mai importantă a fondurilor este Marea Britanie, unde combatanţi loiali sunt dispuşi în orice moment să comită atacuri teroriste la ordinul său. Potrivit acestuia, miliţiile Taliban primesc fonduri din donaţii individuale colectate în centre comunitare şi moschei din întreaga lume şi Marea Britanie reprezintă sursa de venituri cea mai importantă. Anvergura contactelor miliţiilor Taliban dincolo de graniţele afgane este intens disputată. Dar acest lider militar susţine că dispun de oameni în Marea Britanie, SUA şi Europa, care sunt pregătiţi să comită atacuri.



12