“Intervenţia militară americană în statele musulmane a favorizat apariţia unei generaţii de tineri furioşi, vulnerabili în faţa tentativelor de recrutare ale reţelei al-Qaida”, potrivit raportului unei organizaţii de analiză în domeniul securităţii, relatează “Daily Telegraph” în ediţia electronică. Consiliul Senlis, care are o reţea extinsă de analişti în Afganistan, Irak şi Somalia, arată că frustrările provocate de război şi lipsa locurilor de muncă favorizează insurgenţa împotriva trupelor occidentale.
Un sondaj efectual în Irak, luna trecută, arată că 46% dintre tineri au declarat că sînt “furioşi tot timpul”. Niveluri similare de nemulţumire au fost înregistrate în Afganistan, unde SUA au condus, timp de şase ani, forţele de coaliţie şi în Somalia, care încă nu şi-a revenit din haosul care a dus la o intervenţie scurtă a SUA în 1991. În toate cele trei state, rata şomajului în rîndul tinerilor este de circa 70%. Nadine MacDonald, din cadrul grupului de cercetare al Senlis, este de părere că nemulţumirea în rîndul tinerilor musulmani a scos la iveală un punct slab în campania condusă de SUA împotriva terorismului. “Populaţiile tot mai instabile şi nemulţumite din aceste state trebuie să afle cum pot trăi într-un viitor prosper şi stabil. Altfel sînt foarte vulnerabili la recrutarea de către grupurile violente”, a explicat ea.
Raportul evocă necesitatea de locuri de muncă şi democraţie pentru a completa întărirea trupelor americane, care a redus violenţele pe teritoriul irakian în 2007. Consilierul special al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, pentru Irak, David Satterfield, a cerut Bagdadului să investească în îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale poporului.