Operaţiunile de recuperare a ţiţeiului deversat în Golful Mexic, reluate parţial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiunile de recuperare a ţiţeiului deversat în Golful Mexic, reluate parţial

Monden 06 Iulie 2010 / 00:00 463 accesări

Operaţiunile de recuperare a ţiţeiului deversat în Golful Mexic au fost reluate parţial de duminică, după ce au fost întrerupte timp de câteva zile din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. S-a reînceput recuperarea petrolului în largul statului Louisiana, dar nu şi în Alabama, Mississippi şi Florida. În toate cele patru state a fost reluată instalarea de bariere flotante, pentru a împiedica ţiţeiul să ajungă pe litoral. În Golful Mexic se află şi nava taiwaneză A Whale, cea mai mare navă de recuperare a petrolului la suprafaţa apei, care efectuează o serie de teste, începând de sâmbătă. Nava, de mărimea a patru terenuri de de fotbal şi care poate recupera până la 50.000 de barili de petrol pe zi, urmează să absoarbă un amestec de ţiţei şi apă, să separe cele două elemente şi să deverseze în mare apa purificată.

Din cauza costurilor enorme ale operaţiunilor de depoluare, care ar putea ajunge, conform unor estimări, la 60 de miliarde de dolari, compania British Petroleum (BP) apelează la grupuri petroliere rivale şi fonduri de stat, pentru a evita o posibilă ofertă publică de preluare ostilă. Fonduri de stat din Orientul Mijlociu au propus o investiţie strategică în BP, prin plasarea sumei de 20 de miliarde de dolari într-un fond de încredere destinat plăţilor în contul depoluării Golfului Mexic. Totodată, BP se află în căutarea unui investitor strategic, care să achiziţioneze între 5 şi 10% dintre acţiuni, contra unei sume de până la 9,1 miliarde de dolari. Gigantul petrolier britanic, care s-a angajat să plătească indemnizaţii în valoare de până la 20 de miliarde victimelor poluării cu ţiţei, a estimat recent că a cheltuit deja 3,12 de miliarde de dolari pentru operaţiunile din Golful Mexic

Autorităţile americane au extins zona şi de interdicţie pentru pescuit în Golful Mexic în largul statului Louisiana, în prezent zona având o suprafaţă de 210.258 de kilometri pătraţi şi reprezentând 33,5% din apele federale ale Golfului Mexic. Prin 275 de incendii controlate au fost distruşi 238.000 de barili suplimentari de ţiţei. În plus, cele două sisteme construite pentru captarea fluxului de petrol au permis recuperarea a 25.198 de barili de ţiţei duminică, ridicând la 585.400 de barili totalul colectat astfel de la debutul poluării. Circa 44.500 de persoane, 6.563 de ambarcaţiuni şi 113 avioane sunt mobilizate în lupta contra poluării.

Pe de altă parte, Departamentul american al Apărării continuă să achiziţioneze cantităţi imense de combustibili de la BP, deşi compania este suspectată de posibile încălcări ale reglementărilor federale după scufundarea platformei petroliere în Golful Mexic. Preşedintele Obama declara luna trecută că neglijenţa de care BP a dat dovadă a condus la dezastrul din Golful Mexic, promiţând că firma britanică va plăti pentru daunele create. Şi procurorul general Eric H. Holder afirma pe 2 iunie că Departamentul Justiţiei cercetează posibile încălcări ale reglementărilor federale. Cu toate acestea, BP rămâne principalul furnizor de combustibili pentru armata americană, având contracte în valoare de 980 de milioahne de dolari în acest an fiscal. Şi în 2009 BP a fost principalul furnizor de combustibili pentru Pentagon, acoperind 11,7% din necesităţile totale. Purtătorul de cuvânt al BP, Robert Wine, a declarat că are cunoştinţă de cel puţin un contract major, semnat cu armata americană după scufundarea platformei Deepwater Horizon, pe 20 aprilie.



12