Începînd cu luna iunie, inspectorii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat mai multe acţiuni de control privind calitatea, etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor perisabile. Ultima etapă a controlului s-a desfăşurat în perioada 15 - 31 august, cînd au fost verificaţi 931 de operatori economici. Pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor au fost aplicate 648 de amenzi, în valoare totală de 1.667.000 de lei şi 156 de avertismente. Inspectorii au constatat abateri la calitatea produselor comercializate, neconformitatea produselor faţă de parametrii înscrişi sau declaraţi, precum şi vînzarea produselor în afara datei limită de consum declarată de producători. Aproximativ 8% din operatorii economici controlaţi nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători. De asemenea, 12% din cantitatea totală de produse alimentare controlate prezenta abateri de la prevederile legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor. „Constanţa nu a fost inclusă în acest control, pentru că în acea perioadă activa Comandamentul Litoral, care avea drept scop verificarea agenţilor economici de pe litoral. S-a considerat că nu este necesară o controlare la dublu a agenţilor economici”, a declarat purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Rodica Mocanu.