Opinia publică britanică susţine retragererea trupelor din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După o perioadă de relativă acalmie, duminică s-a înregistrat un val de atentate cu maşini-capcană atît la Bagdad, cît şi la Kirkuk. Totuşi, în aceeaşi zi, zeci de mii de şiiţi au comemorat fără incidente, la Najaf, moartea imamului Ali.

Opinia publică britanică susţine retragererea trupelor din Irak

Externe 16 Octombrie 2006 / 00:00 713 accesări

O serie de atentate sinucigaşe cu maşină-capcană comise, duminică, la Kirkuk, în nordul Irakului, s-a soldat cu 11 morţi şi mai mult de 60 de răniţi. La Bagdad, două bombe au explodat la trecerea convoiului ministrului de Interne, Hala Mohamad Chaker, pe o stradă din estul oraşului. Asistenta oficialului irakian, care se afla în convoi, a supravieţuit atentatului. Două dintre gărzile ministrului şi cinci civili nu fost însă la fel de norocoşi, pierzîndu-şi viaţa. Alte opt persoane au fost rănite în atac. Tot la Bagdad, trei civili au murit în urma exploziei unor bombe. Zece membri ai unei singure familii au fost ucişi, sîmbătă, de insurgenţii irakieni, într-un atac comis în satul Sayafiya, situat la sud de Bagdad.

De la începutul Ramadanului, la 24 septembrie, violenţele interconfesionale s-au intensificat puternic, în special în capitala Irakului. Atacurile şi represaliile se soldează cu moartea a circa 100 de persoane în fiecare zi, a declarat, la 11 octombrie, coordonatorul Naţiunilor Unite pentru probleme umanitare, Jan Egeland. La Najaf, un milion de şiiţi au participat la comemorarea morţii imamului Ali. Ceremoniile religioase s-au desfăşurat pînă acum fără incidente. Autorităţile au plasat în oraş peste 20.000 de poliţişti, ce asigură securitatea vizitatorilor mausoleului lui Ali, cel mai important loc sfînt al islamului şiit.

Nu numai violenţele au fost capul de afiş al zilei de ieri. O alianţă sunnită din grupările de gherilă irakiene a anunţat, într-o înregistrare video difuzată duminică de televiziunea al-Jazeera, înfiinţarea "Statului Islamic Irak", după ce Parlamentul de la Bagdad a adoptat o lege privind crearea unui stat federal. "Hilf al-Motaiyabin anunţă crearea şi înfiinţarea statului islamic Irak şi îi invită pe sunniţi să jure credinţă emirului credincioşilor, onorabilul şeic Abu Omar al-Baghdadi", afirmă un reprezentant al grupului. Şeicul, necunoscut pînă acum, ar urma să fie ghidul noului stat, care a fost proclamat la Bagdad, al-Anbar, Diyala, Kirkuk, Salahedin, Ninive şi în părţi ale provinciilor Babilon şi Wasset. "Proclamarea are loc după ce kurzii s-au aliat într-un stat de nord, iar rafidha, termen peiorativ care îi desemnează pe şiiţi, au obţinut adoptarea federalismului pentru centrul şi sudul Irakului", adaugă reprezentantul grupului în înregistrare.

La o zi de la controversatele declaraţii ale şefului de Stat Major britanic, care susţine retragerea cît mai rapidă din Irak a efectivelor Regatului Unit şi majoritatea opiniei publice pare să-i îmbrăţişeze punctul de vedere, punînd accentul pe agravarea problemelor de securitate. Şeful Statului Major, generalul Richard Dannatt, a provocat un adevărat scandal politic şi de presă săptămîna trecută, cînd a criticat planificarea perioadei de după declanşarea războiului din Irak. Într-un sondaj realizat pentru "Sunday Express", 74% dintre cei intervievaţi au declarat că sînt de acord cu generalul Dannatt. Declaraţiile sale, total neobişnuite pentru un ofiţer de rang înalt, au agravat problemele cu care se confruntă premierul Blair din cauza războiului din Irak. Conflictul, care a divizat Marea Britanie, a afectat serios popularitatea premierului, atît în interiorul Partidului Laburist, cît şi în rîndul opiniei publice. Ulterior, generalul Dannatt şi-a atenuat declaraţiile, iar premierul Blair a recunoscut public că îi susţine punctul de vedere, adăugînd că strategia britanică implică retragerea din Irak în momentul îndeplinirii misiunii.

Marea Britanie, principal aliat al Statelor Unite, a trimis 7.200 de militari în Irak, unde, începînd din martie 2003, au fost ucişi 113 soldaţi britanici. Comandanţii armatei britanice speră să poată reduce efectivele cu 50% pînă la jumătatea anului viitor, după ce au predat deja controlul a două dintre cele patru provincii aflate în aria de responsabilitate.



12