Opoziția amenință că îngroapă legea salarizării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creșteri prea frumoase pentru a putea fi adevărate?

Opoziția amenință că îngroapă legea salarizării

Politică 06 Aprilie 2017 / 14:52 2302 accesări

Legea care promite atât de multe creșteri salariale încât este greu de crezut că poate fi aplicată în România a intrat în furcile caudine înainte de a fi fost introdusă în Parlament. Numeroși sindicaliști contestă modul în care s-a realizat proiectul legislativ. Consiliul Superior al Magistraturii cere documentul realizat de partidele din arcul guvernamental, pe fondul îngrijorărilor că salariile judecătorilor și procurorilor ar putea să scadă. În tot acest vacarm, Opoziția amenință că proiectul va fi îngropat în Legislativ dacă Guvernul nu își asumă răspunderea. De cealaltă parte, premierul este amuzat că PNL propune o procedură parlamentară care exclude dezbaterea și posibilitatea depunerii de amendamente de către Opoziție.

Cu o lege a salarizării unice promisă de Boc și PDL în 2010, când au tăiat veniturile bugetarilor, și neaplicată și cu o alta semnată de partidele care susțin în Parlament actualul Guvern, dar atacată din toate direcțiile înainte să ajungă în dezbaterea Legislativului, bugetarii au cele mai mari șanse să primească salarii majorate la Paște(le Cailor). În ce privește legea disputată apig în prezent atât de partide între ele, cât și de clasa politică și sindicaliști, promisiunile suspect de frumoase privind dublarea pe alocuri a veniturilor unor categorii de bugetari și o majorare medie de 56% a remunerațiilor persoanelor plătite de stat și experiențele ultimilor 27 de ani de pseudo-democrație îndeamnă până și pe cei mai optimiști să păstreze rezerve serioase cu privire la aplicabilitatea ei. Nu ajută nici convulsiile sindicale ce sunt anunțate de reprezentanții bugetarilor pe fondul modului în care a fost realizat proiectul susținut de PSD privind salarizarea. Și nici opoziția vehementă pe care o face noul PNL, condus interimar de fosta pedelistă Raluca Turcan.

Pe scurt, în plan sindical, Cartel Alfa a cerut demisia miniștrilor Muncii și Dialogului Social, acuzați de lipsă crasă de transparență. Și forul care conduce destinele magistraturii, CSM, a cerut lămuriri ministrului Justiției cu privire la proiectul salarizării bugetare, în condițiile în care judecătorii și procurorii sunt îngrijorați că salariile lor ar putea să scadă, deși din prezentarea legii făcută de președintele PSD, Liviu Dragnea, reieșea doar că salariile magistraților vor crește cel mai puțin, întrucât în prezent sunt printre cele mai ridicate din sectorul bugetar.

În plan politic, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat joi, într-o postare pe Facebook, că premierul Sorin Grindeanu se teme de asumarea răspunderii și că proiectul legii salarizării va ajunge să fie îngropat în Parlament de către majoritatea condusă de Liviu Dragnea. "PNL ar depune moțiune de cenzură. Premierul Grindeanu e slab și manevrat de toți cei cu puteri reale și interese în PSD. Nici nu știu dacă să-mi fie milă sau să mă revolte. (...) Românii merită mai mult decât un premier suficient și superficial care se chinuie să întindă plapuma de cheltuieli și rămâne descoperit ba cu banii pentru investiții, ba cu cei pentru cofinanțarea fondurilor europene", scrie Raluca Turcan. Liderul interimar al PNL spune că legea salarizării nu va trece de majoritatea parlamentară. Amintim că PNL i-a cerut lui Sorin Grindeanu să își asume răspunderea pe legea salarizării, însă premierul a răspuns, într-un interviu: "Nu știu cum să privesc declarația celor de la PNL, care spuneau că mai bine își asumă Guvernul legea salarizării. Adică fără dezbatere? Păi nu e mai bine să se discute, să vină cu amendamente, să vedem care e decizia potrivită? Nu pot să nu văd anumite decizii, declarații care sunt hazlii".



12