Opoziţia boicotează România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia boicotează România

Eveniment 05 Septembrie 2014 / 00:00 601 accesări

LECŢIE DE OMORÂT INTERESUL NAŢIONAL În aleea Modrogan, pedeliştii joacă Ciuleandra. Le-a ieșit și asta! Despre ce este vorba? Nimic șocant, senzațional, violent, hipotermic. Era vorba doar despre interesul național, despre cum să fii antiguvernamental. Până unde merge interesul personal şi unde se găseşte cel naţional? Bine zicea Constantin Noica: ”Nu suntem muritori, e clar. Dar suntem nişte zei proşti, nişte nemuritori care ne-am uitat destinul”. De la Bobâlna la episodul „orice târfă dă lecţii poporului român”, ne luptăm cu găurile negre din gândirea unora. Să explicăm. România avea două propuneri pentru o funcţie de comisar european. Una veche (Dacian Cioloş) şi una nouă (Corina Creţu). Fiecare văzut bine peste hotare. De ce două? Premierul s-a gândit că, dacă preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, nu-i mai place de Cioloş, ar trebui să fie pregătit cu o altă propunere de rezervă. Lui Traian Băsescu nu i-a surâs că nu a avut el un cuvânt de spus şi s-a întors acasă pe uşa din dos. Dar nu a stat degeaba. Surse demne de încredere spun că Băsescu l-ar fi sunat pe Juncker. De asemenea, pedeliştii şi liberalii, aflaţi de ceva timp într-o relaţie de concubinaj contra naturii, nu puteau să ia în calcul interesul naţional, drept pentru care s-au apucat de întocmit scrisori către CE în care să îi pună beţe-n roate Corinei Creţu, despre care se auzise că ar putea lua portofoliul Politică Regională, atât de dorit de cehi.

SABOTAJ DIN INTERIOR Premierul Victor Ponta, dezamăgit de prestaţia celor din PDL și PNL, a anunţat, în şedinţa de Guvern de ieri, că România obținuse de la Bruxelles un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană, însă, în urma demersurilor făcute de Băsescu şi de opoziție, este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple: „Important e să moară capra românească, pentru că nu este susținută de Băsescu sau de Iohannis sau de Blaga. Dacă se va întâmpla așa, vreau să vă spun că este cel mai rușinos moment posibil pentru România. Nicio altă țară din cele 28 nu și-a sabotat, în mod public și cu atâta energie, interesul de a avea un portofoliu bun”. În cursul dimineţii de ieri, surse de la Bruxelles spuneau că România a obținut, de fapt, portofoliul de Cooperare Internațională și Ajutor Umanitar. O parte a jurnaliştilor aflaţi la Bruxelles a primit lista cu portofoliile creionată până acum, însă ea nu este bătută în cuie, deoarece încă nu s-au terminat interviurile lui Juncker cu toţi candidaţii. Corina Crețu a trecut de focul interviului. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Natasha Bertaud, a anunțat că numărul candidaților femei a ajuns la nouă, după audierea Corinei. Evident că s-a abținut de la a dezvălui ce portofoliu a obținut aceasta. Deși practica ”scurgerilor” către presă este una obișnuită la Bruxelles, iar informațiile sunt, în cele mai multe cazuri, veridice, corespondentul „Financial Times“ a observat multe inadvertențe și a ”sunat câteva surse de încredere implicate în negocieri, devenind imediat limpede că ceva ciudat se întâmplă”. În concluzie, lista comisarilor răspândită de corespondentul bulgar al Euractiv ar conține multe ”inadvertențe” și ”jocuri politice incredibile”, toate îmbrăcate în ”câteva lucruri absolut adevărate”.

CIRCUL CEL DE TOATE ZILELE Există şi politicieni din opoziţie care cred în Corina Creţu. Printre aceştia se află doi liberali, Sorin Frunzăverde şi Ramona Mănescu, care au atras atenţia partidului că ar trebui susţinută Corina, punându-se interesul naţional mai presus de alte interese şi orgolii. Pedelistul Cătălin Predoiu i-a urecheat public pe cei doi, însă Frunzăverde s-a arătat deranjat că i se ia dreptul la a avea o părere şi l-a numit pe Predoiu ”candidat zecimal”. Şi consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, consideră că europarlamentarul Creţu ar putea face față provocării unui post de comisar european, deoarece are experienţă. Frunda a explicat că ”principiul UE este ca niciun membru al Comisiei să nu aibă în atribuțiile de rezolvare problemele țării din care provine”. Circul a continuat şi ieri şi va mai continua, căci, până la un anunţ oficial, acest subiect este o ciosvârtă numai bună de ros pentru anumiţi politicieni.



12