Opoziţia de la Chişinău denunţă incompatibilitatea funcţiilor deţinute de Vladimir Voronin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia de la Chişinău denunţă incompatibilitatea funcţiilor deţinute de Vladimir Voronin

Externe 12 Iunie 2009 / 00:00 440 accesări

Principalele partide de opoziţie din R.Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, cer Curţii Constituţionale să constate incompatibilitatea deţinerii funcţiilor de preşedinte al ţării şi preşedinte al Parlamentului de către Vladimir Voronin. Se cere Curţii Constituţionale să fie constatat interimatul funcţiei de preşedinte, imposibilitatea actualului preşedinte de a-şi exercita atribuţiile şi să declare neconstituţionalitatea decretelor adoptate de Vladimir Voronin în perioada de incompatibilitate a funcţiilor. Solicitarea are la bază mai multe legi care stipulează că mandatul de preşedinte durează patru ani de la depunerea jurămîntului. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a declarat că „ceea ce fac comuniştii este uzurpare a puterii, pentru că Voronin este preşedinte al R.Moldova din 2001”. Acest partid a depus şi o cerere la Procuratura Generală în care solicită un răspuns concret despre situaţia din R.Moldova, unde înalţi funcţionari au intrat în incompatibilitate.

Fostul preşedinte al Parlamentului din R.Moldova, Marian Lupu, ar putea deveni noul preşedinte al Partidului Democrat (PDM), în urma unei oferte făcute de liderul acestei formaţiuni, Dumitru Diacov. Dacă Marian Lupu nu acceptă oferta sa, membrii PDM se vor prezenta la alegeri pe listele partidului în fruntea căruia se va afla Marian Lupu. PDM nu a trecut pragul electoral după alegerile parlamentare din aprilie 2009, acumulînd doar 2,97% sută din voturi. Deputatul comunist Marian Lupu a anunţat, înainte de şedinţa de miercuri a Legislativului, că se retrage din rîndurile Partidului Comuniştilor (PCRM).

Pe de altă parte, politicianul moldovean Sergiu Mocanu va sta în arest la domiciliu pînă la 12 iulie, conform deciziei pronunţate joi de Judecătoria sectorului Buiucani. Judecătorul de instrucţie a respins cererea procurorului cu privire la prelungirea termenului de arest, dar şi cererea apărării pentru aplicarea unei măsuri alternative, cum ar fi garanţia personală. Instanţa s-a pronunţat pentru arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Potrivit avocatului lui Sergiu Mocanu, Ion Dron, scriitorul Andrei Strîmbeanu, naistul Vasile Iovu şi preotul Pavel Borsevschi au prezentat scrisori de garanţie. Sergiu Mocanu, care este acuzat că ar fi organizatorul şi liderul protestelor din capitala R.Moldova de la 7 aprilie, a fost deţinut până în prezent la penitenciarul numărul 13 de la Chişinău Şi Judecătoria sectorului Centru a decis joi prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arest emis pe numele omului de afaceri moldovean Gabriel Stati. Instanţa a a respins solicitarea de a schimba forma de arest. Acesta este cel de-al treilea mandat de prelungire a arestului pe numele lui Gabriel Stati. Judecătoria Centru a decis şi menţinerea în arest a lui Aurel Marinescu pentru încă 30 de zile. Gabriel Stati şi subalternul lui, Aurel Marinescu, au fost arestaţi în urmă cu două luni, fiind acuzaţi de tentativă de uzurpare a puterii în stat şi finanţarea protestelor din 7 aprilie.



12