Opoziţia din Georgia îşi revendică victoria în alegeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vânt de schimbare

Opoziţia din Georgia îşi revendică victoria în alegeri

Externe 03 Octombrie 2012 / 00:00 302 accesări

Coaliţia de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili devansează partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili la alegerile legislative de luni din Georgia, potrivit rezultatelor preliminare parţiale, furnizate ieri de Comisia Electorală. Liderul coaliţiei de opoziţie, miliardarul Bidzina Ivanişvili, a revendicat imediat victoria şi i-a cerut preşedintelui Saakaşvili să demisioneze. Acesta a mai avertizat că funcţionarii care au comis delicte în timpul Guvernului în exerciţiu vor fi urmăriţi în justiţie. Abordând şi priorităţile sale în materie de politică externă, Bidzina Ivanişvili a afirmat că Georgia vrea să îşi amelioreze relaţiile cu Rusia vecină şi să adere la NATO, o ambiţie pe care Moscova nu o vede cu ochi buni. Ameliorarea legăturilor dintre cele două ţări este imposibilă cu Saakaşvili, după ce relaţiile diplomatice dintre Georgia şi Rusia sunt întrerupte de la războiul din vara lui 2008 pentru controlul Osetiei de Sud, regiune georgiană separatistă unde Moscova îşi menţine de atunci trupele.

ÎNFRÂNGERE RECUNOSCUTĂ Ieri seară, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a anunţat că partidul pe care-l conduce, Mişcarea Naţională Unită, a pierdut alegerile parlamentare de luni şi va intra în opoziție, relatează Russia Today. Comisia Electorală Centrală a anunţat că, după numărarea a 25% din voturi, coaliţia miliardarului Bidzina Ivanişvili, Visul Georgian, are 53,3%. Prezenţa la urne a fost de 61%. Scrutinul a fost considerat, de mulţi, cel mai important test electoral pentru preşedintele Mihail Saakaşvili de când a preluat puterea, în 2003. Liderul de opoziţie Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din Georgia, îl acuză pe preşedinte că acţionează nedemocratic şi că încalcă drepturile omului. În replică, Saakaşvili a avertizat că opozantul său va permite Rusiei să domine fosta republică sovietică. Saakaşvili a condus ţara într-un război de scurtă durată cu Rusia, în 2008. El a încercat să prezinte scrutinul ca pe o alegere între regimul său progresist şi pro-occidental, pe de o parte, şi un viitor dominat de Rusia, de cealaltă parte.

Reputaţia Guvernului a avut de suferit în ultimele săptămâni, din cauza unui scandal de torturare a deţinuţilor. O înregistrare video difuzată de posturi de televiziune a arătat deţinuţi dintr-o închisoare din Tbilisi, bătuţi şi supuşi la abuzuri sexuale de către gardieni. Scandalul a provocat proteste de stradă şi i-a permis lui Ivanişvili să prezinte Guvernul drept nepăsător. Pe de altă parte, puterea a sugerat că întregul scandal ar fi o înscenare. Analiştii spun că aceste alegeri sunt cruciale, pentru că sistemul politic al ţării este în curs de modificare, pentru a da mai multă putere Parlamentului. Al doilea mandat la preşedinţie al lui Saakaşvili expiră anul viitor iar Constituţia nu îi permite să candideze din nou. O eventuală majoritate parlamentară obţinută de formaţiunea sa i-ar fi permis să îşi continue dominaţia în politica georgiană, după ce demisionează.

Alegerile legislative din Georgia au fost un pas important pentru democraţie, în pofida unei campanii electorale tensionate şi a hărţuirii opozanţilor, au anunţat, ieri, observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Scrutinul este considerat corect, dar OSCE şi-a exprimat regretul pentru detenţia şi amendarea majorităţii militanţilor apropiaţi opoziţiei în timpul campaniei electorale.



12