Două alianțe de opoziție din Muntenegru au respins marți rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate duminică, soldate cu victoria Partidului Democrat al Socialiștilor (PDS), al premierului Milo Djukanovic, și au acuzat guvernul de intimidarea alegătorilor, transmite Reuters.
PDS a obținut 36 de mandate parlamentare, cu cinci mai puține decât cele necesare pentru a avea o majoritate în legislativul cu 81 de locuri de la Podgorica, însă procesul de votare a fost marcat de nereguli.
Duminică dimineață, 20 de cetățeni sârbi au fost arestați, în timp ce încercau să intre în Muntenegru. Parchetul a anunțat că acest grup intenționa să se înarmeze și să comită "atacuri" în seara alegerilor, să îl izoleze pe prim-ministrul Milo Djukanovic și să proclame victoria partidelor de opoziție.
Suspecții au fost filmați de mass-media când erau conduși la interogatoriu, dar nicio armă nu a fost încă arătată de autorități. După interogatoriul celor douăzeci de suspecți, Parchetul a precizat într-un comunicat că a decis "să mențină în detenție, pentru 72 de ore, 14 dintre ei, în timp ce șase au fost eliberați". De asemenea, autoritățile încercau "să identifice" și alte persoane despre "care s-a stabilit că aparțin acestui grup", pentru a putea proceda la arestarea lor.
Liderul Forumului Democrat, Nebojsa Medojevic, a declarat că arestările indică o tentativă de lovitură de stat orchestrată de către guvern. ''Opoziția a decis în unanimitate să nu recunoască rezultatul alegerilor ca urmare a unei tentative de puci și a folosirii neadecvate a instituțiilor de stat, precum și a creării unei atmosfere de teamă care a influențat direct rezultatul alegerilor'', a spus Medojevic.
O misiune de monitorizare a alegerilor, trimisă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a ajuns la concluzia că votul a ''reflectat voința poporului'', chiar dacă presa nu a manifestat independență editorială în acoperirea unei campanii marcate de ''atacuri personale''.