Democraţii din Senat s-au alăturat senatorului republican John Warner, în vederea sprijinirii unei rezoluţii fără caracter coercitiv, care să se opună strategiei preşedintelui Bush privind Irakul. În timp ce congresmenii încearcă să blocheze planul preşedintelui Bush de a trimite 21.500 de militari în Irak, John Warner, senator de Virginia, a fost de acord să aducă anumite modificări pentru a obţine sprijinul democraţilor. Nu se ştie în ce măsură oricare dintre propunerile vehiculate ar putea obţine o majoritate de 60 de voturi, pentru a depăşi obstacolele procedurale din Camera Reprezentanţilor, formată din 51 de democraţi şi 49 de republicani.
Opoziţia din Senatul american împotriva planului preşedinţiei republicane pare a fi justificată şi de concluzia raportului anual al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, care susţine că trimiterea de trupe suplimentare în Irak nu este suficientă pentru a restabili situaţia în favoarea coaliţiei conduse de Washington. Institutul, cu sediul la Londra, a dezvăluit că Statele Unite nu dispun de trupe suficiente şi că Guvernul irakian este încă prea vulnerabil pentru a permite acestui plan să se desfăşoare cu succes. Acesta subliniază că ar trebui desfăşraţi 32.000 de militari la Bagdad în cadrul planului american, adică un soldat la 184 de locuitori, situaţie ce se apropie de recomandările noului manual al armatei americane de combatere a insurgenţei, ce prevede desfăşurarea a 50 de militari la 1.000 de locuitori. În caz contrar, subliniază Institutul, "Guvernul irakian, pradă luptelor interne şi unei fragilităţi instituţionale, nu are nici voinţa şi nici capacitatea de a continua etapa de «epurare» cu cea de «construcţie»".
Ceva mai deschise vecinilor Irakului, plasaţi pe "axa răului", Statele Unite au aprobat organizarea de către Guvernul irakian a unei conferinţe regionale la care să participe în special Siria şi Iranul. Irakul a adresat invitaţii ţărilor vecine la conferinţa ministerială regională, organizată în martie, la Bagdad. Iordania, Siria, Iranul, Turcia, Arabia Saudită şi Kuwaitul au fost invitate, alături de Egipt, Bahrain, Liga Arabă şi Organizaţia Conferinţei Islamice. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a avut această iniţiativă ce a părut să ia prin surprindere Statele Unite. Acesta a avertizat chiar Statele Unite şi Iranul să îşi rezolve conflictele în afara Irakului. Declaraţia a fost dată publicităţii după ce administratia Bush a decis să combată mai energic activitatea Iranului din Irak. Pentru a se asigura că disputa dintre Statele Unite şi Iran nu va afecta ţara sa, premierul Nuri al-Maliki efectuează săptămîna aceasta vizite la Washington şi Teheran.