Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, degrevat din funcţie pe perioada campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie, a fost reţinut sîmbătă seară de poliţie, fiind acuzat de faptul că a încălcat normele privind durata desfăşurării întîlnirilor cu alegătorii. Dorin Chirtoacă a fost invitat luni, la ora 13.00, la Comisariatul Botanica pentru depunerea mărturiilor. Sîmbătă seara, la 23.50, imediat după încheierea întîlnirii cu alegătorii din comuna Băcioi, Dorin Chirtoacă împreună cu Vitalie Şalaru, preşedintele organizaţiei teritoriale Băcioi a Partidului Liberal, au fost reţinuţi şi duşi la sectorul de poliţie din localitate. Principalele acuzaţii invocate de poliţişti la adresa celor doi reţinuţi au fost încălcarea normelor privind durata desfăşurării întîlnirilor cu alegătorii şi, respectiv, prezentarea filmului “Adevărul despre 7 aprilie 2009”, un documentar realizat de tinerii liberali despre evenimentele din 7-8 aprilie. Organele de drept, inclusiv comisarul secţiei Botanica, participant la reţinere, au făcut referire, în momentul reţinerii, la o prevedere a noului Cod penal care indică desfăşurarea întrunirilor publice pînă cel tîrziu la ora 22.00.
Partidul Liberal califică aceste acuzaţii ca fiind neîntemeiate, deoarece regulamentul Comisiei Electorale Centrale permite desfăşurarea întîlnirilor electorale în condiţiile prevăzute de autorizaţia eliberată de autorităţile publice locale. Potrivit autorizaţiei eliberate de primăria comunei Băcioi, întîlnirile electorale ale Partidului Liberal puteau avea loc în data de 18 iulie, în perioada de timp 20.30 – 24.00. Partidul Liberal consideră acţiunea de reţinere a lui Dorin Chritoacă şi Vitalie Şalaru drept un abuz al poliţiei îndreptat împotriva Partidului Liberal.
Alte incidente s-au înregistrat pe parcursul zilei de sîmbătă şi la proiecţia documentarului “Adevărul despre 7 aprilie” de către tinerii liberali în grădina publică Ştefan cel Mare, o acţiune organizată în fiecarte zi. Tinerii liberali intenţionau să ruleze iniţial documentarul, iar ulterior filmul “Capcana”, alt documentar montat la OWH Studio. În jurul orei 21.30, la 10 minute după ce a început rularea primului film, doi tineri neidentificaţi, unul avînd în jur de 20 de ani, iar celălalt 16-17 ani, au vandalizat tehnica de proiecţie: unul dintre ei a distrus laptopul, celălalt a dărîmat panoul de proiecţie. Unul dintre ei a fost reţinut de martori, dar celălalt a reuşit să fugă. Tinerii liberali au chemat poliţia, aşteptînd aproape o oră pînă să apară prima echipă de investigaţie. Componenţa acesteia se tot modifica din cînd în cînd, veneau cîte doi poliţişti, adresau întrebări, apoi dispăreau şi peste un timp veneau alţii. Poliţia a refuzat să întocmească proces-verbal la faţa locului, a reţinut agresorul şi a plecat.
Mai multe asociaţii ale tinerilor basarabeni din România protestează şi faţă de reţinerea de către autorităţi a liderului Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, Dan Caranfil, şi cer eliberarea imediată a acestuia. Potrivit unimedia.md, Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, a fost reţinut, sîmbătă dimineaţă, la ora 09:30, în vama moldovenească Leuşeni. Unul dintre martorii oculari susţine că pretextul ar fi fost deţinerea unui computer personal, pe care nu era instalată versiunea licenţiată a sistemului de operare Windows. Unimedia.md informează că la ora 18.30, Dan Caranfil ar fi plecat din vama Leuşeni spre Chişinău, fiind însoţit de trei persoane din cadrul Direcţiei de prevenire şi combatere a delictelor cibernetice, informatice şi transnaţionale a MAI.