Opoziţia rusă continuă protestele faţă de rezultatul alegerilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia rusă continuă protestele faţă de rezultatul alegerilor

Externe 19 Decembrie 2011 / 00:00 384 accesări

Mai multe manifestaţii, de mică amploare, împotriva fraudelor electorale au avut loc, sâmbătă, într-o serie de oraşe ruse. Opoziţia nu a reuşit să strângă un număr mare de manifestanţi, la o săptămână după un miting de anvergură la Moscova. Astfel, circa 50 de persoane au protestat la Ulan-Ude, 40 la Cita şi aproape 500 la Irkuţk. Toate mitingurile au fost autorizate. Circa 100 de persoane au luat parte la o manifestaţie neautorizată la Samara, în regiunea Volg, soldată cu mai multe arestări. Aproape 400 de persone s-au strâns pentru o manifestaţie autorizată la Kaliningrad, aproape 150 de persoane la Ufa în munţii Urali, 1.000 de persoane la Ekaterinburg, aproape 100 la Ceboksari şi aproape 300 la Iaroslavl. La Moscova, ieri seară, circa 3.000 de persoane protestau. Opoziţia denunţă rezultatele alegerilor legislative din 4 decembrie şi convoacă o manifestaţie la care sunt aşteptate 50.000 de persoane pentru data de 24 decembrie, la Moscova

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că l-a informat pe omologul său american Barack Obama că aprecierile administraţiei de la Washington privind presupusele nereguli de la alegerile pentru Duma de Stat sunt inadmisibile. La o reuniune cu membrii formaţiunii de la putere Rusia Unită, preşedintele Medvedev a declarat că i-a spus lui Obama că evaluările oficialilor americani privind alegerile ruse „nu au nicio valoare”. Pe 6 decembrie, la două zile după alegerile parlamentare din Rusia, secretarul american de Stat Hillary Clinton a declarat că scrutinul nu a fost nici liber, nici corect. Barack Obama şi Dmitri Medvedev au avut vineri o discuţie telefonică, în cursul căreia preşedintele american l-a felicitat pe omologul său pentru aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi a exprimat intenţia SUA de a continua o cooperare benefică reciproc, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. Preşedintele Obama a ridicat problema informaţiilor privind nereguli la modul de desfăşurare a alegerilor şi a salutat angajamentul preşedintelui Medvedev de a ancheta acuzaţiile. Totodată, preşedintele Obama a menţionat demonstraţiile paşnice organizate în Rusia şi a lăudat modul în care autorităţile guvernamentale ruse au asigurat condiţii permisive, ce au permis ca aceste manifestaţii să se desfăşoare paşnic şi respectând legea. Sâmbătă, tonul liderului de la Kremlin a fost însă mult mai tăios şi a reiterat că Rusia va acţiona pe scena politică internaţional în concordanţă cu interesele sale. Totodată, Senatul l-a confirmat sâmbătă pe Michael McFaul, principal consilier al preşedintelui Obama pentru Rusia, viitor ambasador al SUA la Moscova. Michael McFaul este considerat ca unul dintre principalii experţi americani în relaţiile dintre SUA şi Rusia şi a fost implicat în eforturile administraţiei Obama de a restabili relaţiile devenite şubrede cu Guvernul de la Moscova.

La rândul său, liderul comunist rus Ghennadi Ziuganov a promis că în cazul în care va fi ales preşedinte, va anula alegerile parlamentare în urma suspiciunilor de fraudă şi va convoca altele. L-a invitat şi pe premierul Vladimir Putin la o dezbatere televizată. În urma alegerilor legislative, Rusia Unită a obţinut 238 de locuri în Parlament, comuniştii 92 de mandate, Rusia Justă 64 de locuri, iar liberal-democraţii 56 de locuri.



12