Opoziţia rusă strânge fronturile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia rusă strânge fronturile

Externe 15 Decembrie 2010 / 00:00 393 accesări

Politicieni şi specialişti occidentali, inclusiv doi eurodeputaţi români, îi adresează o scrisoare preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în care îl îndeamnă să respecte angajamentul consolidării statului de drept în Rusia, cerând să se facă dreptate în cazuri precum cel al lui Mihail Hodorkovski. “Dragă domnule Preşedinte Medvedev, credem că Rusia poate şi trebuie să fie o forţă pozitivă în modelarea dezvoltării lumii noastre din ce în ce mai interconectate. În calitatea de mare putere, de punte între Est şi Vest şi de ţară cu o îndelungată şi măreaţă istorie în toate domeniile, Rusia poate exercita o influenţă pozitivă asupra viitorului. În discursurile dumneavoastră, aţi demonstrat că locul Rusiei în lume depinde în mare parte de respectarea statului de drept şi a drepturilor fundamentale ale omului. În acest sens, credem că abordarea instituţiilor judiciare ruse în cazuri precum cel al lui Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev, precum şi în investigarea deceselor lui Serghei Magniţki, Anna Politkovskaia, Natalia Estemirova, Stanislav Markelov şi a multor altora care aşteaptă dreptate are o importanţă esenţială asupra percepţiilor externe privind statul de drept din Rusia”, subliniază semnatarii scrisorii.

“Acum sunt posibile acţiuni care să demonstreze că Rusia este cu adevărat un stat de drept. Procedurile împotriva lui Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, ce durează de şapte ani, au stârnit preocupări speciale. Toţi analiştii independenţi sunt de părere că o continuare a acţiunilor de persecutare ar fi nedreaptă şi nu ar avea motivaţii legale. Acest lucru a afectat încrederea în sistemul legal rus şi în voinţa dumneavoastră de a susţine respectarea Constituţiei Rusiei. De aceea, sperăm că modul în care se va lua decizia în cazul Hodorkovski-Lebedev va respecta cu stricteţe principiile statului de drept, aşa cum prevede Constituţia rusă”, continuă scrisoarea publicată în ediţia online a ziarului “Financial Times”. “În calitatea noastră de susţinători puternici ai modernizării Rusiei, nu putem asista nepăsători când principiile statului de drept şi valorile umane sunt încălcate şi compromise atât de deschis. Parteneriatele stabile şi sigure cu Rusia pot exista doar atunci când valorile comune fundamentale sunt împărtăşite şi aplicate: când sunt respectate drepturile omului, dreptul la proprietate, când dreptatea prevalează asupra corupţiei. Încheierea acţiunilor de persecutare a lui Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev şi a altor persoane din cazul Iukos, aflarea adevărului în cazurile Serghei Magniţki, Anna Politkovskaia, Natalia Estemirova, Stanislav Markelov şi a multor altor victime care cer dreptate în Rusia ar transmite semnale pozitive de schimbare şi ar demonstra că Rusia se află pe făgaşul modernizării. Lumea urmăreşte îndeaproape rezultatele în aceste cazuri, în care rămân atât de multe de făcut pentru sporirea încrederii în măreaţa dumneavoastră ţară”, precizează semnatarii.

Scrisoarea este semnată de politicieni, specialişti şi diplomaţi din Marea Britanie, Franţa, între care foştii miniştri ai Afacerilor Externe Bernard Kouchner şi Hubert Vedrine, Germania, Italia, SUA şi Israel. Printre semnatari fugurează şi numeroşi eurodeputaţi, între care românii Cristian Silviu Buşoi şi Renate Weber, dar şi colegi din Marea Britanie, Germania, Irlanda, Polonia, precum şi membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În Rusia acest apel a venit concomitent cu anunţul unificării a patru formaţiuni ale opoziţiei ruse, fiind creat Partidul Libertăţii Populare în vederea alegerilor din 2011-2012. Liderii noii formaţiuni politice l-a invitat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov să li se alăture. Noul partid s-a format la primul congres al acestei coaliţii construite sub sloganul “Pentru o Rusie fără arbitrar şi nici corupţie”. La jumătatea lunii septembrie, conducătorii celor patru partide din opoziţie, Boris Nemţov reprezentând mişcarea Solidarnost, Vladimir Ryjkov din partea Partidului Republican al Rusiei, Vladimir Milov liderul Mişcării pentru o Alegere Liberă şi fostul premier Mihail Kasianov din partea Uniunii Populare şi Democrate Ruse, au convenit să pună pe picioare o coaliţie a forţelor democrate. Noul partid se pregăteşte pentru alegerile legislative din 2011 şi pentru cele prezidenţiale din 2012. Cel de-al doilea congres al său este prevăzut pentru vara anului 2011, cu scopul de a desemna un candidat unic pentru alegerile prezidenţiale din anul următor.



12