Şeful coaliţiei opoziţiei siriene, Ahmad Moaz al-Khatib, a reclamat ieri, la Doha, mandatul Siriei la ONU, după ce l-a obţinut pe cel de la Liga Arabă. Într-o intervenţie în deschiderea celui de al 24-lea summit ordinar arab, la Doha, al-Khatib a îndemnat ”ţările surori şi prietene” să ajute coaliţia să ocupe mandatul Siriei la ONU şi la (alte) organizaţii internaţionale, în locul regimului lui Bashar al-Assad, tot mai izolat pe plan internaţional. El a mai cerut acestor ţări să sprijine sub toate formele poporul sirian, subliniind, în special, ”dreptul absolut la autoapărare”, o aluzie la solicitarea rebeliunii de a obţine aceste arme. În acest context, Khatib a îndemnat la ”îngheţarea fondurilor pe care regimul le-a furat de la popor şi mobilizarea lor pentru reconstruirea Siriei”. Coaliţia opoziţiei, recunoscută ca reprezentanta legitimă a poporului sirian de zeci de ţări şi organizaţii internaţionale, a ocupat, ieri, locul Siriei la summit-ul de la Doha. Locul Siriei era vacant din momentul suspendării regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în noiembrie 2011. Khatib şi-a anunţat duminică, în mod surprinzător, demisia, după care şi-a exprimat intenţia pe pagina sa de Facebook de a se deplasa la summit pentru a susţine un ”discurs în numele poporului sirian”.
În Siria, trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au înlăturat rebelii din cartierul Baba Amr din oraşul Homs, a precizat, ieri, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH). Potrivit organizaţiei, militanţii antiregim au găsit 13 cadavre carbonizate într-un sat din apropierea Homs. Rebelii lansaseră un asalt la 10 martie, la un an după cucerirea regiunii de către armata oficială. Imediat după aceasta, armata siriană şi-a intensificat raidurile aeriene. Homs, supranumit capitala Revoluţiei, este al treilea oraş al ţării şi este controlat în prezent de armată, în proporţie de 80%. În ultimele zile, armata a folosit avioane, rachete şi tancuri pentru a bombarda Baba Amr, a subliniat OSDO, potrivit căruia locuitorii care au fugit de confruntările armate şi-au găsit casele distruse când au revenit. Luni seara, acelaşi ONG a anunţat că 13 cadavre carbonizate au fost găsite în oraşul Abel, la 10 kilometri sud de Homs. Victimele au fost masacrate şi trupurile arse, potrivit ONG-ului.
Ieri,, Comisia Generală a Revoluţiei Siriene (CGRS), o reţea de militanţi antiregim, a publicat o înregistrare video realizată de un amator, care arată cum mai multe clădiri dintr-un cartier din Homs au fost rase de pe faţa pământului. În altă parte în Siria, armata bombardează oraşele Dael, Jassem şi Inkhil, în provoncia Daraa din sudul ţării, potrivit OSDO. În ceea ce priveşte drumul care leagă Damascul de aeroport, o maşină-capcană a explodat luni seara, fără ca OSDO să precizeze dacă incidentul s-a soldat cu victime. De la începutul conflictului, pe 15 martie 2011, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, peste 70.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria, unde găsirea unei soluţii pare foarte greu de atins.