Reprezentanţii opoziţiei siriene, până acum divizată, au ales un Consiliu al salutului naţional, pentru a-şi uni eforturile în lupta împotriva regimului al-Assad, a anunţat ieri presa arabă. „Trebuie să întindem mâna şi altor mişcări de opoziţie, pentru a conduce ţara spre proiectul nostru democratic”, a declarat Haitam al-Maleh, figură a opoziţiei. Decizia alegerii Consiliului a fost luată sâmbătă la Istanbul la un congres ce a reunit peste 350 de reprezentanţi ai opoziţiei. Consiliul are 25 de membri, regrupând islamişti, liberali şi militanţi de stânga. Iniţiativa liderilor opoziţiei siriene a avut loc cel mai probabil după seria de întrevederi cu secretarul de Stat american Hillary Clinton, în Turcia
Din data de 15 martie, regimul sirian se confruntă cu o revoltă. Preşedintele a ridicat starea de urgenţă, în vigoare din 1963, şi a anunţat reforme, dar, în pofida acestor lururi, revolta a luat amploare. Lucrurile au degenerat încet, dar sigur ambele părţi acuzându-se de provocări sângeroase. Ieri, trupele siriene au intrat în Zabadani, lângă graniţa cu Libanul, unde au arestat zeci de localnici, au anunţat activiştii. Înainte de răsărit, circa 2.000 de membri ai forţelor siriene, asistaţi de tancuri şi vehicule blindate, au înconjurat oraşul aflat la 30 kilometri la nord-vest de capitala Damasc. Unii dintre membrii forţelor de securitate s-au retras după valul de arestări, dar oraşul continuă să fie sub asediu. Înainte de preluarea controlului în oraş, liniile telefonice, Internetul şi electricitatea au fost întrerupte în zonă. Forţele siriene au lansat mai multe operaţiuni lângă graniţele cu Liban şi Turcia, obligând mii de oameni să plece din ţară. Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, cel puţin 1.800 de civili şi membri ai forţelor de securitate au murit de la declanşarea revoltelor.
Pe fondul revoltelor, numărul turiştilor europeni în Siria a scăzut în ultimele luni până la nivelul zero, a titrat vineri un cotidian saudit, citând-o pe ministrul sirian al Turismului, Lamia Aassi. Din cauza reducerii numărului de vizitatori străini, veniturile industriei turistice au scăzut cu 60%, iar rata de ocupare a hotelurilor a scăzut cu 99%. Turismul reprezintă una dintre principalele surse de venituri ale ţării. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, peste opt milioane de oameni au vizitat Siria anul trecut, veniturile din acest sector ridicându-se la 3,75 miliarde de dolari.