Liderii opoziţiei ucrainene au anunţat ieri că vor să continue mişcarea de protest, în pofida concesiilor fără precedent făcute sâmbătă de preşedintele Viktor Ianukovici, inclusiv oferirea postului de premier, într-o încercare de soluţionare a crizei care durează de două luni.
Un semn că situaţia rămâne tensionată este faptul că aproximativ 200 de manifestanţi au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un asalt asupra unei clădiri din centrul Kievului, în apropiere de Piaţa Independenţei, simbolul mişcării de contestare, şi au reuşit să-i disloce pe membrii forţelor de securitate din interior. Aproximativ 200 de membri ai forţelor de poliţie au fost nevoiţi să evacueze pe o intrare lăturalnică centrul de expoziţii parţial gol, utilizat de forţele de ordine, de la începutul crizei, ca bază. Ministerul de Interne a confirmat evacuarea Casei Ucrainene, precizând într-un comunicat că a decis să retragă unitatea de rezervă din clădire. Sute de contestatari se aflau în piaţă, ieri dimineaţă, dar situaţia era calmă, potrivit unor imagini de televiziune. Asaltul a avut loc la puţin timp după intervenţia liderilor opoziţiei în Piaţa Independenţei, unde, fără să se pronunţe în mod explicit asupra propunerilor preşedintelui Ianukovici, liderii grupurilor parlamentare de opoziţie au dat asigurări că vor rămâne mobilizaţi până la satisfacerea tuturor cerinţelor, cea mai importantă fiind convocarea unor alegeri prezidenţiale în acest an şi nu anul viitor, aşa cum este prevăzut. ”Lupta continuă”, a declarat opozantul naţionalist Oleg Tiagnîbok, în faţa a zeci de mii de persoane. ”Suntem hotărâţi şi nu vom da înapoi”, a declarat Vitali Kliciko, căruia şeful statului i-a propus să devină vicepremier, recunoscând totodată că ”Ianukovici a dat curs multora dintre cerinţele opoziţiei”. ”Negocierile continuă”, a adăugat fostul boxer. Arseni Iaţeniuk, căruia preşedintele i-a propus să fie şef de Guvern, s-a declarat pregătit să-şi asume responsabilităţile, dar a adăugat că nu crede un cuvânt din ceea ce spune puterea. ”Nu ne vom mişca”, a subliniat liderul partidului Bacivşcina, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Cei trei opozanţi au repetat că cer abolirea legilor represive adoptate la 16 noiembrie, care prevăd pedepse cu închisoarea împotriva manifestanţilor şi care au antrenat o radicalizare a mişcării de protest.
CONCESII După două luni de criză, această deschidere-surpriză din partea lui Ianukovici a avut loc în urma a şapte zile marcate de violenţe la Kiev şi de o extindere a mişcării de contestare în ţară. Şeful statului a acceptat, totodată, crearea unui grup de lucru însărcinat să modifice legislaţia privind referendumul şi poate, prin acest mecanism, să propună amendamente la Constituţie, pentru ca Guvernului să-i fie acordate prerogative sporite. Opoziţia cere, în schimb, o revenire la Constituţia din 2004, adoptată după Revoluţia Portocalie, care a oferit Ucrainei un regim parlamentar, deci un premier puternic. Constituţia a fost revizuită mai târziu, acordând cele mai importante puteri preşedintelui. Opoziţia s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE şi a faptului că a preferat o apropiere de Moscova.
ÎNDEMN PAPAL Papa Francisc a îndemnat, ieri, la încetarea violenţelor în Ucraina şi la un dialog între Guvern şi opozanţi. ”Doresc un dialog constructiv între instituţii şi societatea civilă şi ca, fără să fie folosită forţa, spiritul păcii şi căutării binelui comun să prevaleze în inimile tuturor”, a declarat Papa Francisc în faţa mulţimii reunite în Piaţa Sfântul Petru, pentru rugăciunea Angelus. ”Sunt alături de Ucraina în rugăciunile mele, în special de cei care şi-au pierdut viaţa şi de familiile lor”, a continuat Suveranul Pontif. Cel puţin trei persoane, şase potrivit opoziţiei, au fost ucise în confruntări între manifestanţi şi forţele de securitate, de la reluarea protestelor.