„Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semnal de alrmă

„Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!“

Educație 02 Aprilie 2018 / 17:02 891 accesări

În perioada 19 - 30 martie 2018, Organizația Salvați Copiii –filiala Constanța a desfășurat la Liceul Teoretic Callatis Mangalia campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!“, cu scopul de a preveni bullying-ul în şcoli. Șase eleve voluntare, instruite în cadrul Întâlnirii Anuale a Voluntarilor din Salvați Copiii România și totodată liceene ale unității școlare gazdă, au realizat sesiuni de informare la nivelul claselor de elevi din ciclul primar și gimnazial; campania fiind coordonată de profesor psiholog Carmen Silvia Andrei. Peste 600 de elevi din 20 de clase au participat activ la dialogul cu voluntarii, înțelegând consecinţele negative ale bullying-ului asupra tuturor copiilor, victime sau agresori și identificând soluții inteligente pentru a preveni această formă de violență.

Bullying-ul sau hărţuirea, umilirea repetată şi intenţionată sunt fenomene care îşi pun amprenta asupra sănătăţii emoţionale şi sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Potrivit psihologilor, pe termen lung, aceşti copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz şi putere, în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare socială, în cazul copilului-victimă. Mai mult, nici copiii care sunt martori nu au parte de un mediu şcolar sănătos, ei simţindu-se fie complici, fie intimidaţi şi ameninţaţi de comportamentele de bullying ale colegilor lor. Aceşti copii vor înţelege că relaţiile interumane se construiesc pe o ierarhie a puterii în care abuzul este apanajul celui puternic. În 10 minute, un copil poate să îşi piardă încrederea în sine şi în ceilalţi, iar consecinţele pe termen lung asupra dezvoltării emoţionale şi integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauză, în care unu din patru copii din şcolile româneşti este victimă a bullying-ului, în mod repetat, conform unui studiu întocmit de Salvați Copiii în anul 2016.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).



12