Opt cazuri de hepatită A într-o singură școală constănțeană!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boala mâinilor murdare 633 de cazuri la nivelul județului

Opt cazuri de hepatită A într-o singură școală constănțeană!

Eveniment 24 Octombrie 2014 / 00:00 6313 accesări

Opt cazuri de hepatită virală A au fost înregistrate într-o singură unitate de învățământ din județul Constanța, respectiv în Liceul Tehnologic ”Ion Podaru” din localitatea Ovidiu, unde învață, în total, aproximativ 1.200 de copii. Directorul liceului, Cristina Scupra, a declarat, pentru ”Telegraf”, că este primul an când în unitate sunt semnalate cazuri mai multe de hepatită A, așa-numita boală a mâinilor murdare. ”În ultimii doi ani, de exemplu, nu am avut atâtea cazuri de hepatită A. De această dată, însă, știm de existența a opt cazuri. Copiii s-au îmbolnăvit în vacanța de vară, cu o lună înainte să ajungă la școală. Perioada de incubație știu că este de peste o lună, iar ei au venit de acasă bolnavi”, a declarat directorul, care a precizat că, imediat ce au fost semnalate cazurile, au fost anunțate autoritățile medicale, în cel mai scurt timp luându-se toate măsurile care se impun. ”Cei de la Direcția de Sănătate au venit până acum de vreo cinci-șase ori să dezinfecteze, să facă verificări. Noi am cumpărat spirt, în unitate se dezinfectează periodic cu substanțele recomandate. Este foarte curat în școală. Pe fiecare ușă s-au lipit informații pentru copii în ceea ce privește asigurarea regulilor de igienă personală, iar pe unele clanțe s-a pus tifon pe care punem spirt. În plus, și cadrele didactice le spun copiilor ce trebuie să facă”, a adăugat directorul. Cel mai mic copil cu hepatită A, sub tratament, este la grupa pregătitoare, iar cel mai mare este licean. În prezent, directorul unității de învățământ garantează că situația este sub control, dar că cei mici trebuie să aibă mare grijă acasă, unde cuvântul de ordine trebuie să fie igiena riguroasă.

RECLAMAȚII DIN VARĂ În vară, unii părinți au reclamat cotidianului nostru că pe strada Egretei din localitatea Ovidiu sunt aruncate la întâmplare resturi menajere, ele fiind sursă de hrană pentru șobolani, existând astfel un risc de îmbolnăvire ridicat. ”Trebuie neapărat să se facă ceva pentru că se îmbolnăvesc copiii. Ne este frică să-i mai lăsăm afară să se joace”, spunea, atunci, un părinte care reclama că patru copii erau deja duși la spital cu suspiciune de hepatită A. Problema a fost semnalată de către locuitorii din zonă și Primăriei, care a și luat măsuri în scurt timp. Primarul George Scupra a declarat, pentru ”Telegraf”, că zona a fost curățată, străzile au fost asfaltate și că în prezent nu mai sunt probleme. ”Nu mai avem semnalate alte probleme similare în Ovidiu”, a spus primarul.

633 DE CAZURI Potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a morbidității prin hepatita virală acută A, astfel încât, de la începutul anului și până în prezent, au fost confirmate 633 cazuri. ”S-au înregistrat cazuri atât în mediul urban, cât și în mediul rural, dispersate în mai multe localități, iar cele apărute în unitățile școlare sunt sporadice, în clase diferite, fără a se constitui în focare”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.

LOCALITĂȚILE ÎN CARE S-AU ÎNREGISTRAT CELE MAI MULTE CAZURI SUNT: CONSTANȚA, HÂRȘOVA, CERNAVODĂ, MANGALIA, LUMINA, CUZA VODĂ ȘI OVIDIU.

Specialiștii DSPJ spun că majoritatea cazurilor din localitățile Hârșova, Cuza Vodă, Cernavodă și Mangalia s-au înregistrat la populația defavorizată, evoluția și extinderea lor fiind determinate de condițiile igienico-sanitare de locuit precare, nerespectarea măsurilor de igienă individuală și colectivă, dar și de refuzul vaccinării contacților.

INVESTIGARE EPIDEMIOLOGICĂ La nivelul DSPJ a fost declanșată o investigare epidemiologică la toate cazurile internate în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (70 la număr, aproape dublu față de luna trecută), ancheta fiind extinsă și la domiciliul bolnavilor prin medicii de familie, urmată de supravegherea contacților pe perioada maximă de incubație a bolii, respectiv 50 zile, afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății în teritoriu. Printre măsurile luate de DSPJ Constanța mai precizăm: vaccinarea contacților de familie cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani, cu acordul părinților sau al tutorelui legal; acțiuni de dezinfecție în unitățile școlare în care s-au înregistrat cazuri; înaintarea unei adrese către Inspectoratul Școlar Județean privind asigurarea dotării cu materiale de curățenie și substanțe dezinfectante; asigurarea educației sanitare a elevilor, punându-se accent pe respectarea măsurilor de igienă individuală și colectivă etc. Dr. Dinisov a menționat că acțiuni de educație sanitară au tot fost desfășurate în școlile constănțene, prin Compartimentul de promovare și educație sanitară. DSPJ Constanța recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie sau la spitalul clinic de boli infecțioase, la apariția primelor simptome de boală.

Ce este hepatita A, cum se transmite?

Master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată șeful Biroului de programe de sănătate și educație pentru sănătate din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu, spune că hepatita virală A (HVA) este o afecțiune hepatică ce poate degenera în boli grave. Ea se răspândește prin transmiterea fecalo-orală, boala fiind strâns asociată cu igiena personală precară și salubritatea deficitară. Printre factorii favorizanți, medicul a subliniat: igiena defectuoasă (mâini nespălate), contactul direct cu persoana infectată, folosirea de obiecte contaminate (veselă, pahare etc); apă contaminată, alimente contaminate, WC-uri publice nedezinfectate corespunzător, înotul în bazine insuficient clorinate. Trebuie menționat că boala se manifestă la 14 - 42 de zile de la contactul infectant. Apar: disconfort, oboseală, somnolență, pielea se colorează în galben (icter), dispare pofta de mâncare, greață, amețeli, vărsături, stare de rău general, scaunele se decolorează (albicioase), urina se colorează în roșu-brun (culoarea berii).



12