Opt comunităţi etnice dobrogene, studiate de cercetătorii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opt comunităţi etnice dobrogene, studiate de cercetătorii constănţeni

Cultură 23 Noiembrie 2007 / 00:00 1027 accesări

Muzeul de Artă Populară din Constanţa, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România au prezentat, ieri, la sediul instituţiei de la malul mării, rezultatele proiectului „Dobrogea, zonă de convieţuire etnică”, care s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie. La manifestare au participat reprezentanţi ai etniilor dobrogene cercetate, deputatul Amet Aledin, din cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), subprefectul Adrian Nicolaescu. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi a avut ca scop identificarea şi reînvierea tradiţiilor specifice unor aşezări multietnice din Dobrogea, dar şi creşterea numărului instrumentelor de promovare a valorilor culturale specifice diferitelor comunităţi etnice, care trăiesc alături de românii din spaţiul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră. Cercetările s-au desfăşurat în opt localităţi din Constanţa şi Tulcea - Murighiol, Slava Chercheză, Măcin-Greci, Izvoarele, Mihail Kogălniceanu, Fîntîna Mare, Topraisar şi Ghindăreşti.

Specialiştii Muzeului de Artă Populară şi ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale au studiat zonele şi comunităţile etnice din localităţile respective, prezentînd obiceiurile şi tradiţiile acestora. „Printre rezultatele acestui proiect se numără şi realizarea unei baze de date, prin intermediul căreia să evidenţiem date generale şi specifice legate de statutul comunităţilor etnice din zona cercetată”, a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru. De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizat un periodic de informare culturală, prin care se promovează valorile specifice comunităţilor. Unul dintre cele mai importante rezultate îl constituie crearea unui web-site, în limbile română, franceză, germană şi taliană, care poate fi accesat din orice colţ al lumii şi la care se pot adăuga, oricînd, noi informaţii despre comunităţile etnice din Dobrogea şi chiar din România.

Tot în cadrul întîlnirii de ieri a fost vernisată expoziţia temporară „Policromia etnică a Dobrogei”, care aduce în centrul atenţiei etniile studiate de cercetătorii celor două muzee participante la proiect. Astfel, în cele două săli de la parterul Muzeului de Artă Populară sînt prezentate, în vitrine special amenajate, elemente de costum popular şi piese cu care se decorează interiorul ţărănesc reprezentativ pentru fiecare din cele opt comunităţi etnice: turci, tătari, bulgari, ruşi, lipoveni, ucraineni, germani şi greci. Fiecare element de costum popular are un motiv decorativ special, însă, de remarcat este faptul că unele dintre ele au motive asemănătoare. De asemenea, se poate observa că punguliţele împletite, destinate păstrării banilor, specifice turco-tătarilor, se regăsesc şi la ruşii-lipoveni. Expoziţia poate fi vizitată în perioada noiembrie-decembrie.



12