Opt filme româneşti, pe afişul festivalului de la Namur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opt filme româneşti, pe afişul festivalului de la Namur

Cultură 25 Septembrie 2010 / 00:00 501 accesări

Dacă am realiza o panoramă asupra teritoriilor cinematografice de pe Planetă, am descoperi că - participând cu opt titluri la actuala ediţie, a 25-a, a Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia), între 1 şi 8 octombrie - România ocupă un impresionant loc, al patrulea, după ţara gazdă (77 de titluri), Franţa (43) şi Canada-Quebec (20), înaintea unor cinematografii cu tradiţie în acest perimetru precum Elveţia, Algeria, Maroc, sau Burkina Faso. Este drept că nu toate cele opt filme sunt lungmetraje, dar faptul că, printre cele 15 producţii care se „bat” pentru Bayarzii de Aur, două sunt româneşti, spune ceva.

Filmele noastre vin cu un interesant dosar internaţional, fiind invitate până acum în festivaluri de primă mână. Iată, reapare pe afişul Namurului, Radu Muntean, cu „Marţi, după Crăciun”, căruia îi sunt rezervate două proiecţii (6 octombrie, la Cinematograful Eldorado 2, ora 18.15 şi 7 octombrie, la Cameo 1, ora 13.00). Cu elogiile obţinute la Cannes, unde a participat la secţiunea „Un Certain Regard”, filmul are toate şansele de a se „bate” cu succes pentru un Bayard de Aur, la mai multe capitole (regie, scenariu, interpretare).

Al doilea lungmetraj de la noi este „Periferic” de Bogdan George Apetri (programat pe 5 octombrie şi a doua zi, la Eldo 2). Îl regăsim aici pe Mimi Brănescu, actor căruia i s-ar cuveni o recunoaştere internaţională poate chiar acum când se află la acelaşi festival în două filme româneşti. Dar să nu le uităm pe cele două interprete de excepţie din filmul lui Radu Muntean. Va cuceri Mirela Petrişor simpatia juriului?

La competiţia internaţională a scurtmetrajelor intrăm cu două titluri: „Musafirul” de Tache Alexandru şi „Lord” de Adrian Sitaru. Acesta revine la Namur după succesul cu „Valuri”. Există şi o competiţie a clipurilor muzicale. Şi aici suntem prezenţi, cu „Septembers” (3 minute şi 33 de secunde), un desen animat al cărui titlu spune totul despre formula aleasă de autor, Anton Octavian. Şi la alte secţiuni ale ediţiei din acest an descoperim titluri româneşti: „Colivia”, excelentul scurtmetraj de ficţiune semnat de Adrian Sitaru, „Domnul David” de Hadrian Marcu şi „Derby” de Paul Negoescu.

Nu avem, ca de obicei, reprezentanţi în juriile principale, dar nu lipsim cu totul la acest capitol. Studenta Irina Trocan, de pildă, a fost cooptată în juriul tinerilor între 18 şi 25 de ani, a căror misiune este să acorde Bayardul pentru cea mai bună Opera Prima.

Ar fi multe de relatat, aşadar, despre ediţia jubiliară, a 25-a, a unui festival care a oferit destule bucurii cinematografiei noastre şi cineaştilor care o reprezintă aici.

Taguri articol


12