Opt militari americani şi un civil afgan au fost ucişi marţi, în sudul Afganistanului, în atacuri multiple şi complexe cu bombă artizanală, a anunţat forţa internaţională a NATO (ISAF) în regiune. Mai mulţi militari au fost răniţi în aceste incidente, adaugă comunicatul ISAF. Acest anunţ intervine după o altă zi sîngeroasă pentru armata americană, care a pierdut, luni, 11 militari şi trei civili, ca urmare a prăbuşirii a trei elicoptere, considerate accidente de către ISAF. Bombele artizanale sau IED (Improvised Explosive Device) în jargon militar sînt responsabile pentru aproape 60% dintre pierderile militare occidentale în 2009, în Afganistan, potrivit site-ului specializat www.icasualties.org.
Senatorul democrat american John Kerry, fost adversar al lui George W. Bush la prezidenţialele din 2004, a criticat dur moştenirea lăsată de administraţia Bush în Afganistan. ”Este partea cea mai covîrşitoare a moştenirii lui George W. Bush, iar cînd Barack Obama a venit la Casa Albă, în ianuarie, efortul de război în Afganistan era ameninţat de o derivă strategică”, a spus el în faţa unei audienţe alcătuite din experţi şi ziarişti. ”Nu va fi niciodată de ajuns să spunem în ce măsură administraţia Bush a întors spatele Afganistanului”, a acuzat Kerry, preşedinte al influentei Comisii pentru Afaceri Externe din Senat. ”Gravele erori de gestionare a războiului comise de administraţia precedentă nu ne lasă nicio opţiune satisfăcătoare. Un ofiţer american rezuma bine lipsa noastră în materie de strategie, afirmînd: «Nu luptăm de opt ani în Afganistan. Am luptat de opt ori consecutiv cîte un an în Afganistan». Aceasta este moştenirea noastră”, a adăugat John Kerry. Senatorul l-a criticat în special pe fostul vicepreşedinte Dick Cheney, care a acuzat recent Casa Albă de lipsă de hotărîre în privinţa Afganistanului. ”După ce, în calitate de vicepreşedinte, a neglijat Afganistanul, timp de opt ani, Dick Cheney iese acum de la pensie pentru a-l critica pe preşedintele Obama. Iar acest lucru vine de la un om care în 2002 le-a spus americanilor, «Regimul taliban este pe cale să-şi înceteze definitiv activităţile». Cred că este singura dată cînd aş fi vrut ca Dick Cheney să aibă dreptate”.
Un diplomat american de rang înalt şi-a dat demisia în semn de protest faţă de războiul din Afganistan, declarînd că nu mai înţelege şi nu mai are încredere în obiectivele strategice ale prezenţei SUA în zonă, relatează cotidianul ”Washington Post” în ediţia de marţi. Fost căpitan din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini cu experienţă militară în Irak, Matthew Hoh, de 36 de ani, a lucrat la Pentagon dar şi ca angajat civil în Irak şi la Departamentul de Stat. În iulie, el devenea oficialul civil cu cel mai înalt rang în provincia Zabul, un fief al talibanilor din Afganistan. Reacţia la decizia lui Hoh a fost imediată. Înalţi oficiali americani, îngrijoraţi de perspectiva pierderii unui ofiţer important, care s-ar putea transforma într-un critic puternic, au încercat să-l facă să se răzgîndească. Însă, Matthew Hoh a refuzat. El crede că dacă SUA rămîn în Afganistan, ar trebui să-şi reducă efectivele militare. El sugerează furnizarea unui sprijin mai mare pentru Pakistan, o îmbunătăţire a abilităţilor americane de comunicare, pentru a se ridica la nivelul celor propagandistice ale reţelei al-Qaida şi exercitarea unor presiuni mai mari asupra preşedintelui afgan, Hamid Karzai, pentru a elimina corupţia din Guvern.
UE critică evoluţia situaţiei din Afganistan
”Reforma politică şi o guvernare corectă sînt aproape inexistente în anumite zone din Afganistan, în pofida celor opt ani de asistenţă americană şi europeană”, relevă un raport dur redactat pentru guvernele UE. Documentul, redactat de experţii UE în politică externă, a pregătit anunţarea marţi a unui efort european civil sporit în Afganistan, sub forma unor resurse financiare suplimentare şi a unui nou angajament privind combaterea corupţiei şi consolidarea administraţiei de stat. Ajutorul civil acordat de UE Afganistanului se ridică la aproape un miliard de euro pe an. Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, a declarat că ”noua strategie recunoaşte locul central al obiectivului politic în Afganistan. Dacă nu instituim în Afganistan un stat care funcţionează, un sistem de guvernare, atunci toate celelalte eforturi pe care le depunem vor eşua. Se recunoaşte din nou acest lucru”. Raportul afirmă că UE va acorda o importanţă particulară îmbunătăţirii sistemului electoral afgan după ce alegerile prezidenţiale din august au fost marcate de fraude şi nereguli în privinţa numărării voturilor. ”Insecuritatea nu poate fi abordată doar cu mijloace militare. Angajamentul UE trebuie să fie predictibil şi pe termen lung, să sprijine Afganistanul să devină un stat eficient şi responsabil, care este, treptat, din ce în ce mai capabil să-şi gestioneze propria securitate şi să furnizeze servicii cetăţenilor săi”, mai arată documentul.