Au rămas mai puțin de 24 de ore până când vom afla numele celui pe care președintele Klaus Iohannis îl va alege în postul de premier. Șeful statului este în fața a trei posibile variante politice: premier PSD, PNL sau tehnocrat. Decizia va fi luată luni, 26 iunie, când partidele vor merge cu propunerile la Cotroceni. Prima șansă o au cei de la PSD, care vor stabili în Comitetul Executiv Național de luni pe cine vor în postul de premier. În listă s-ar afla opt nume!
Nou Guvern PSD, PNL sau tehnocrat? Asta-i întrebarea momentului. În mai puțin de 24 de ore, teoretic, ar trebui să aflăm pe cine va desemna președintele Klaus Iohannis în postura de premier. În principiu, prima șansă de a guverna țara o au tot social democrații și cei de la ALDE, care au condus România și până acum. Numai că, ținând cont de faptul că actuala coaliție de guvernare are o majoritate fragilă în Parlament, șeful statului ar putea să profite de situație și să vină cu propria sa variantă de guvernare. Dacă Iohannis ar alege un premier de la PNL, avantajele ar fi că s-ar reconfirma parteneriatul cu partidul care l-a ajutat să ajungă din nou președinte, ar răspunde așteptărilor electoratului de dreapta, nucleului electoral PNL, iar în cazul în care guvernarea va fi de succes, arată că este bine să fie o guvernare consonantă, ceea ce va duce ca la alegerile din 2019 să fie bine poziționat, cu succes pe plan extern și, implicit, să fie reales președinte și să mențină PNL la Putere, notează dcnews.ro. Dezavantajele unei propuneri PNL ar fi că nu poate să facă majoritatea și va fi acuzat că e guvern minoritar cu trădători și traseiști. Cel mai mare risc al unei guvernări PNL ar fi să se ia măsuri de tăieri salariale și să se corecteze legea salarizării unitare, de genul „Boc”. De asemenea, dacă guvernarea nu va fi eficientă, la alegerile din 2019 PNL ar fi destabilizat și PSD ar putea veni cu un candidat din Opoziție la prezidențiale. În cazul unui Guvern condus de PSD, avantajele pentru Iohannis ar fi că eșecul programului de guvernare ar fi decontat integral de PSD, iar o eventuală criză economică s-ar sparge în capul social democraților. Mai mult decât atât, o nouă criză ar pune în dificultate PSD. Dezavantajul unei guvernări PSD - ALDE ar fi că, dacă aceasta merge bine, oamenii ar simți diferența, beneficiile guvernării eficiente, și s-ar întări ideea că PSD pune în aplicare programul de guvernare și-și duce la bun sfârșit promisiunile electorale, notează sursa citată. În fine, cea de-a treia variantă pentru Iohannis ar fi numirea unui premier tehnocrat pe modelul „Cioloș“. Avantajul în acest caz ar fi că, dacă tehnocrații ar pune în aplicare un program bun, Klaus Iohannis ar culege roadele în 2019, iar dezavantajul este că există riscul să fie integral asumat drept ”Guvernul lui”, cum a fost Guvernul Cioloș, și i s-ar raporta la prezidențiale întreg dezastrul, mai notează dcnews.ro.
CINE E „ÎN CĂRȚI“
Până când președintele se va hotărî pe cine va alege premier, social democrații au strigat adunarea! O ședință restrânsă a avut loc duminică după-amiază la Palatul Parlamentului, în biroul lui Liviu Dragnea, la care au participat doar patru - cinci persoane. Potrivit unor surse citate de Antena 3, pe lista pentru premier s-ar afla prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, europarlamentarul Viorica Dăncilă, ministrul demisionar al Muncii, Olguța Vasilescu, sau chiar actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea. În ultimul moment au mai apărut „în cărți” și numele fostului ministru al Justiției Robert Cazanciuc, dar și cel al ministrului demisionar al Relațiilor Europene, Ana Birchall, potrivit stiripesurse.ro. Nominalizarea propunerii de premier urmează să fie votată luni, 26 iunie, în Comitetul Executiv.
SURPRIZĂ DE LA PONTA
Adversar înverșunat al actualului președinte al PSD, Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta a surprins, duminică, pe toată lumea cu o declarație. El a scris pe pagina sa de Facebook că, în cazul în care prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, ar fi propus de către PSD pentru funcția de prim-ministru, l-ar vota cu „toată inima“ și ar fi convins că „încă 50 de parlamentari“ din afara PSD - ALDE l-ar vota pe Georgescu.
„Aș fi fost liniștit că economia românească va merge bine, măsurile sociale - implementate, vom avea din nou competență profesională și seriozitate, stabilitate și predictibilitate și mai ales aș fi fost convins că Guvernul va fi condus de la Palatul Victoria - nu din alte birouri. Ca să nu mai vorbesc de faptul că președintele Iohannis nu ar fi avut niciun motiv să îl respingă - absolut niciunul!“, a spus Ponta. El a afirmat că, din păcate, nu crede că cineva îi va propune în mod serios lui Florin Georgescu funcția de premier.
CALENDARUL CONSULTĂRILOR
Pentru desemnarea unui nou premier, preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat oficial partidele parlamentare la consultări pentru luni, 26 iunie. Șeful statului a subliniat că vrea să cunoască toate opiniile, înainte de a nominaliza un premier.
Primii care vor veni la consultări sunt cei de la PSD și ALDE, la ora 15.00, urmați la ora 16.00 de PNL, la ora 17.00 de USR, la ora 17.30 de PMP, la ora 18.00 de UDMR și la ora 18.30 de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Amintim că Iohannis a dat asigurări vineri, de la Bruxelles, că va asculta toate partidele, va trage concluziile și va veni cu o desemnare, iar majoritatea urmează a fi testată în Parlament. „O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană și acea persoană vine cu o listă de miniștri și în Parlament se testează majoritatea. Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte pe toată lumea și să tragă propriile concluzii, acelea se verifică în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.