Opt ţări europene implicate în programul CIA al detenţiilor ilegale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opt ţări europene implicate în programul CIA al detenţiilor ilegale?

Eveniment 09 Septembrie 2011 / 00:00 378 accesări

Opt ţări europene sunt suspectate sau au recunoscut că au fost implicate în programul detenţiilor ilegale desfăşurat de CIA după atentatele din 11 septembrie 2001, în cadrul războiului împotriva terorismului, potrivit Amnesty International.

Germania a fost complice în detenţia lui Muhammad Zammar, interogat de agenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria în noiembrie 2002. Oficialii germani au recunoscut că au practicat tortura în Siria. Acestuia nu i-a fost facută încă dreptate, în ciuda unei anchete parlamentare privind atât reclamaţiile lui de abuz, cât şi a altora.

Italia a condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea imamului Abu Omar din Milano, în februarie 2003. El a fost trimis în mod ilegal în Egipt, unde a fost ţinut în secret şi torturat. Cazurile împotriva înalţilor oficiali americani şi italieni au fost respinse pe motivele secretului de stat şi a imunităţii diplomatice. Solicitările din partea autorităţilor italiene de a proteja \"secretele de stat\" continuă să obstuctioneze justiţia. Procedura de recurs în cazul Abu Omar a început în octombrie 2010.

Lituania a admis existenţa a două închisori secrete. O delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a vizitat cele două inchisori în iunie 2010, aceasta reprezentând prima vizită făcută publică de către un organ independent de monitorizare într-o închisoare secretă a CIA-ului în Europa. Anchetele penale care continuă trebuie să asigure că responsabilii vor fi traşi la răspundere.

Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare a CIA-ului în Afganistan a cetăţeanului german, Khaled el-Masri, care a acuzat Macedonia în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului: probabil prima dată când această instanţă va considera un caz ce implică presupusa complicitate a unui stat al Consiliului Europei în programele CIA. Macedonia continuă să nege că agenţii săi au acţionat în mod ilegal.

Polonia - Biroul de Grăniceri a arătat în iulie 2010 că şapte avioane care operau în cadrul programului de predare al CIA-ului au aterizat pe aeroportul polonez din Szmany. În septembrie, Procuratura a confirmat că desfăşoară cercetări în cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care a susţinut că a fost deţinut în secret în Polonia. În octombrie 2010 acestuia i-a fost acordat statului de \"victimă”, reclamaţiile unei victime ale predării fiind pentru prima dată recunoscute în acest context.

România se presupune că a găzduit o închisoare secretă a CIA-ului. Îşi neagă responsabilitatea, în ciuda noilor dovezi de implicare în programul de predări. Săptămâna aceasta, comisarul CoE pentru drepturile omului, Thomas Hammerberg, a declarat că închisoarea secretă a CIA din România ar fi fost deschisă în apropiere de Bucureşti în 23 septembrie 2003, imediat după închiderea celei din Polonia, iar cel puţin un suspect de terorism a fost adus direct pe aeroportul Băneasa, pe timpul nopţii. Operaţiunile CIA ar fi continuat în România mai mult de doi ani.

Suedia este acuzată că nu a investigat pe deplin deportarea lui Ahmed Agiza şi Mohammed al-Zari în decembrie 2001 spre Egipt, unde bărbaţii au declarat că au fost torturaţi. Suedia nu a oferit persoanelor o despăgubire completă şi eficace.

Marea Britanie a anunţat în iulie 2010 că va stabili o anchetă privind implicarea oficialilor britanici în presupusa maltratare a persoanelor deţinute în străinătate de către serviciile de informaţii străine. Guvernul a recunoscut de asemenea că Statele Unite ale Americii au utilizat teritoriul britanic pentru zboruri de predare.



12