Optimism internaţional privind îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sub conducerea lui Obama

Optimism internaţional privind îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA

Externe 21 Ianuarie 2009 / 00:00 434 accesări

Speranţa îmbunătăţirii relaţiilor dintre SUA şi restul planetei a crescut în întreaga lume, de la alegerea lui Barack Obama la Casa Albă, potrivit unui sondaj publicat de BBC, marţi. Majoritatea persoanelor chestionate în 17 ţări consideră că prioritatea lui Obama ar trebui să fie rezolvarea crizei financiare. În medie, 67% dintre cei intervievaţi cred că Barack Obama va permite ca SUA să-şi intensifice relaţiile cu străinătatea. Este o speranţă împărtăşită de majoritatea persoanelor intervievate în toate ţările în care a fost realizat sondajul, cu excepţia Japoniei şi Rusiei. Această speranţă a progresat puternic de la ultimul sondaj comandat de BBC în urmă cu şase luni, potrivit căruia doar 47% dintre cei intervievaţi se declarau încrezători în consolidarea acestor legături de către Barack Obama. Două ţări musulmane, Egiptul (58%) şi Turcia (51%) arată un progres deosebit de important al speranţelor de îmbunătăţire a relaţiilor cu SUA. Întrebaţi asupra priorităţilor pe care noul preşedinte ar trebui să se fixeze, 72% dintre cei intervievaţi citează criza financiară, 50% retragerea trupelor americane din Irak, 46% lupta împotriva schimbării climatice, 43% un acord de pace cu Orientul Mijlociu şi 29% susţinerea Guvernului afgan împotriva talibanilor. Sondajul a fost efectuat în perioada 24 noiembrie-5 ianuarie, adică în mare parte înainte de conflictul din Fîşia Gaza, pe un eşantion de 17.356 de adulţi în Marea Britanie, Chile, China, Egipt, Franţa, Germania, Ghana, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Nigeria, Rusia, Spania, Turcia şi SUA.

Şi liderii majorităţii acestor state privesc cu interes spre Casa Albă. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a declarat nerăbdător ca noul preşedinte american să înceapă să schimbe lumea, împreună cu el. Sarkozy a salutat alegerea lui Barack Obama, la 5 noiembrie, fiind de părere că americanii au ales schimbarea, o temă centrală a propriei sale campanii electorale din 2007. ”Noul preşedinte american beneficiază de o stare de graţie mondială, dar nu dispune de o baghetă magică pentru rezolvarea tuturor problemelor”, a apreciat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner. Acesta a afirmat că împărtăşeşte admiraţia şi emoţia întregii lumi pentru noul preşedinte american.

Premierul britanic, Gordon Brown, nu intenţionează să participe la o cursă cu liderii europeni pentru a fi primul care îl va vizita pe Barack Obama. Purtătorul de cuvînt al premierului britanic a precizat: ”Nu ne interesează prea mult cine, ce întîlnire are şi cînd. Important este să ştim dacă împărtăşim sau nu aceleaşi valori, dacă avem abordări similare şi dacă sîntem capabili să colaborăm pentru a face faţă provocărilor”. Predecesorul lui Brown, Tony Blair, a fost primul lider european care l-a vizitat pe George W. Bush după învestitura sa, în 2001. Premierul a insistat asupra importanţei de a colabora strîns cu viitoarea administraţie americană.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a spus marţi că îşi pune mari speranţe şi are multă încredere în sosirea noului preşedinte american la Casa Albă. Zapatero a declarat că speră într-un ”efect Obama” asupra economiei mondiale. Pentru numărul doi al Guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, ”este o zi mare, care deschide o nouă perioadă de speranţă”. SUA au fost în relaţii mai reci cu Spania, timp de patru ani, din cauza retragerii unilaterale a trupelor spaniole din Irak, decisă în 2004, de Zapatero, care a îndeplinit astfel o promisiune electorală. Zapatero s-a declarat convins că va avea o relaţie bună cu SUA, ”mai ales în materie de geopolitică referitoare la America Latină şi Orientul Mijlociu”.

Papa Benedict al XVI-lea vrea ca Barack Obama să devină ”promotorul păcii şi cooperării între popoare”, se arată într-o telegramă adresată noului preşedinte american. ”Mă voi ruga pentru cel de-al 44-lea preşedinte al SUA, astfel încît, sub conducerea sa, poporul american să continue să găsească în impresionanta sa moştenire religioasă şi politică valorile spirituale şi principiile etice necesare construirii unei societăţi drepte şi libere. Această societate trebuie să fie marcată de respectul pentru demnitate, egalitate şi drepturi pentru fiecare dintre membrii săi, în mod special pentru cei săraci, pentru cei excluşi şi pentru cei nereprezentaţi. Într-un moment în care numeroase surori şi numeroşi fraţi din lumea întreagă speră să se elibereze de jugul sărăciei, foametei şi violenţei, mă rog pentru dumneavoastră să găsiţi înţelepciunea de a promova înţelegerea, cooperarea şi pacea între popoare”.

Mai pragmatic din fire, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, i-a cerut, marţi, preşedintelui Barack Obama ca SUA să sprijine în continuare aspiraţiile acestei foste republici sovietice de aderare la NATO. Viktor Iuşcenko l-a invitat pe Obama să viziteze Ucrina, de îndată ce va fi posibil şi i-a transmis din partea sa şi a poporului ucrainean “urări de felicitare pentru învestitură”.



12