Cu toții „tânjim“ după ora de iarnă! Mai este puțin și vom beneficia din plin de o oră de somn în plus. Până acum, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă se făcea manual. Oamenii își reglau singuri ceasurile. Dar acest lucru nu se mai întâmplă. În 2017 trecerea se face în noaptea dintre 28 și 29 octombrie (ultima duminică din luna octombrie. Așadar, ziua de 29 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului 2017. Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare.
EFECTELE TRECERII LA ORA DE IARNĂ
Adaptarea la ora de iarnă nu este prea uşoară, spun psihologii. Schimbarea creează senzația de oboseală şi irascibilitate, accentuează stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice.
Pentru a contracara efectele trecerii la ora de iarnă, medicii recomandă ca în următoarele săptămâni somnul să înceapă cu o oră mai devreme.
Indiferent ce efecte produce trecerea la ora de iarnă, psihologii spun că acestea dispar în câteva zile, timp în care corpul se obişnuieşte cu noul orar.