„Ora de nutriție“ la Școala „Gheorghe Ţițeica“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ora de nutriție“ la Școala „Gheorghe Ţițeica“

Educație 05 Martie 2018 / 17:35 1042 accesări

Asociația „ABC-ul Nutriției“ aduce în Constanța proiectul „Ora de nutriție“, desfăşurat în perioada 5 martie –15 iunie 2018, la 4 clase selectate ale Școlii Nr. 30 „Gheorghe Ţițeica“. Ora de nutriție este cursul opţional pentru activități extra-curriculare care îşi propune să familiarizeze elevii cu elemente şi obiceiuri ce ţin de un stil de viață corect și sănătos, adaptat vârstei și nevoilor lor de dezvoltare.

Prima sesiune a proiectului cuprinde șapte lecții de nutriție şi stil de viață sănătos ce vor fi distribuite pe tot semestrul al doilea. Lecțiile sunt interactive și au multe componente de învățare practică și non formală, stimulând astfel curiozitatea copiilor pentru ce înseamnă o alimentație şi o viață sănătoasă. Pe lângă cele 4 clase de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, proiectul cuprinde şi ateliere de nutriție cu părinții şi profesorii acestora care au un rol esențial în îmbunătățirea comportamentului alimentar al celor mici. „Proiectul Ora de nutriție, la fel ca toate celelalte programe educative pe care le desfăşurăm, este construit astfel încât să conducă la o informare facilă și eficientă, adaptată fiecărui grup. Fie că ne adresăm copiilor, părinților sau profesorilor, obiectivul este să creăm contextul ideal de învățare pentru ca aceştia să își însușească o minimă schimbare de atitudine și obiceiuri alimentare“, a declarat directorul executiv al Asociației ABC-ul Nutriției, Iulia Manole.

Pentru elevi, ABC-ul Nutriției a creat opționalul “Ora de nutriție” cu o structură de 7 lecții, câte o lecție de o oră pe săptămână pentru fiecare clasă participantă la program. Tematicile abordate sunt: piramida nutriției, sistemul digestiv, zahărul: nocivitate & dulciuri sănătoase, macro și micro-nutrienți, hidratare, principii de viață sănătoasă.

”Ora de nutriție” este un proiect demarat în 2016 de “ABC-ul Nutriției”, şi se adresează elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII), dar și celor de liceu (IX-XII), tematica și limbajului cursului fiind adaptate pentru fiecare grupă de vârstă. Cursul are un caracter interdisciplinar, îmbinând noţiuni, concepte şi termeni de anatomie, nutriție, mişcare, dezvoltare personală, responsabilitate față de mediu şi obiceiuri de viață sănătoase. În cei 2 ani de desfăşurare, proiectul a avut ca beneficiari din Bucureşti peste 1700 de elevi, 120 de profesori şi 150 de părinți.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 82% dintre patologiile cunoscute la nivel mondial sunt non-comunicabile și au la bază nutriția de proastă calitate. Printre acestea se numără obezitatea, diabetul, patologiile cardiace, patologiile gastrice, patologiile pulmonare, cancere etc. Având în vedere că în România, 75% dintre adulți sunt sedentari și 20% sunt obezi și supraponderali, iar 25% dintre copiii până în 14 ani sunt supraponderali, Asociația ABC-ul Nutriției își asumă constant un proces de educare și informare cu privire la o nutriție și un stil de viață sănătos.



12