În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului Earth Hour, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. După zece ani de manifestări, Ora Pământului (Earth Hour) se marchează, în 2017, pe 25 martie, în intervalul 20.30 - 21.30, fiind cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istoria omenirii. La evenimentul de anul trecut s-a înregistrat o participare record la nivel global, desfășurându-se manifestări în 178 de țări, unind peste 1,5 miliarde de oameni, în vederea creșterii gradului de conștientizare a schimbărilor climatice și a informării privind necesitatea acțiunilor ample la nivel mondial, în acest sens. Nu a existat niciodată un moment mai critic în care lumea să dea dovadă de solidaritate în exprimarea angajamentului ferm pentru a opri procesul schimbărilor climatice. Omenirea se află în căutare de resurse regenerabile pentru viitorul său, potrivit www.earthhour.org.
În 2017, mesajul și îndemnul Fondului mondial pentru natură pentru comunitatea Earth Hour din România este "Dăruiește naturii energia ta", invitând românii să stingă luminile în case și să petreacă o oră în aer liber, fie participând la o tură cu bicicleta sau la o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii. În loc să consume energie, să dăruiască, astfel, propria energie, investind-o în protejarea naturii, potrivit ora-pamantului.ro.
De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice, precum: turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinxul și Marile Piramide (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieței Roșii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala ''Vasili Blajenâi'' și o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem și mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon etc.
Ora Pământului se sărbătorește în România din anul 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă la evenimentul Ora Pământului.
Citește și:
Ora Pământului, marcată și în acest an de Guvern
Ora Pământului: românii pot economisi energie pentru consumul de electricitate al unui spital