Clădirile şi drumurile aşezărilor urbane ar trebui vopsite în alb pentru a diminua efectele încălzirii globale. „Albirea” a o sută dintre cele mai mari oraşe ale lumii ar putea anula efectul emisiilor de carbon pe o perioadă de zece ani. Descoperirea aparţine profesorului Hashem Akbari, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare Lawrence Berkeley din California. Acesta susţine că suprafeţele albe reflectă mult mai multă lumină solară decît cele închise la culoare. Lumina solară reflectată nu contribuie la amplificarea efectului de seră, spre deosebire de căldura energetică emisă de suprafeţele întunecate, încălzite de soare. Conform demonstraţiei, dacă o sută dintre cele mai mari oraşe ale lumii ar fi vopsite în alb, ar creşte volumul de lumină solară reflectată de Pămînt cu 0,03%, ceea ce ar anula efectul încălzirii generat de 44 de miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon. „Putem să dăm atmosferei timp să respire. Nu văd niciun punct slab la acestă idee. Ar fi în beneficiul tuturor şi nu necesită eforturi de negociere extreme pentru a se concretiza”, a afirmat Hashem Akbari. Specialistul a adăugat că acţiunea nu elimină cauza încălzirii globale, emisiile de carbon, dar ar putea amîna efectele devastatoare ale fenomenului.
O nouă iniţiativă pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon a venit şi din partea a 20 de ţări, iar UE au cerut vineri transportatorilor aerieni şi maritimi să ia măsuri pînă la sfîrşitul anului pentru a-şi limita emisiile de dioxid de carbon (CO2). „Transporturile sînt necesare în societatea noastră şi contribuie la dezvoltarea economică şi socială. Dar, în acelaşi timp, sînt responsabile pentru o cantitate considerabilă de emisii de dioxid de carbon, ceea ce are consecinţe asupra climatului”, se arată în declaraţia comună elaborată la sfîrşitul unei reuniuni de două zile. Ţările industrializate ale G8, UE, India, Coreea de Sud, ţările Asiei de Sud-Est şi Australia, miniştrii Transporturilor sau reprezentanţi ai principalelor ţări care poluează planeta, cu excepţia notabilă a Chinei, şi-au dat întîlnire la Tokyo pentru o conferinţă ministerială pe probleme de mediu şi energie în domeniul transporturilor, o premieră pînă în acest moment.
Automobilele, avioanele şi navele sînt responsabile pentru 23% din emisiile mondiale de CO2, principala cauza a încălzirii planetei, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei. În Protocolul de la Kyoto, menit să reducă emisiile de gaz cu efect de seră, sînt inculse însă numai transporturile terestre, cele aeriene şi maritime fiind excluse din cauza caracterului internaţional. Miniştrii reuniţi la Tokyo au cerut Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale şi Organizaţiei Maritime Internaţionale să pună la punct o serie de mecanisme pentru reducerea emisiilor, de preferat înainte de decembrie 2009, cînd va avea loc conferinţa de la Copenhaga. În cadrul acestui summit trebuie aprobat un tratat pentru acţiuni legate de protecţia mediului după 2012, cînd expiră obiectivele de reducere a emisiilor din Protocolul de la Kyoto. Reuniunea de la Tokyo se numără printre întîlnirile pregătitoare pentru Copenhaga. O a doua conferinţă pe teme de mediu şi transport va avea loc la Roma.