Orăşelul lacustru din Mamaia, proiectat să concentreze viaţa de noapte a staţiunii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Orăşelul lacustru din Mamaia, proiectat să concentreze viaţa de noapte a staţiunii

Eveniment 05 Martie 2007 / 00:00 10460 accesări

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a prezentat sîmbătă, în premieră, în emisiunea „3x3”, difuzată de postul de televiziune Realitatea, proiectul realizat de Primărie pentru construirea orăşelului lacustru pe care autoritatea locală intenţionează să-l amenajeze pe lacul Siutghiol, în staţiunea Mamaia. Investiţia, în valoare de aprox 10 milioane de euro, poate fi realizată de municipalitate din surse proprii şi apoi infrastructura poate fi vîndută oamenilor de afaceri interesaţi. Aceasta este una dintre variantele de realizare propuse de primarul Constanţei. Cea de-a doua variantă prevede construirea orăşelului în baza planurilor realizate de către autoritatea locală, direct de către investitorii care doresc să aibă afaceri în orăşelul lacustru. Ideea construirii acestui orăşel a fost lansată de primar pe fondul interdicţiilor pe care guvernanţii le-au introdus în ultimii doi ani în ce priveşte poluarea fonică pe timp de noapte în interiorul staţiunilor turistice. Amintim că discotecile, terasele şi barurile din staţiunile turistice sînt obligate să oprească muzica după ora 1.00. Staţiunea Mamaia însă, fiind frecventată de tineret şi de persoane care vin la mare ca să se distreze, are nevoie de serviciile discotecilor şi teraselor şi pe timp de noapte. Astfel, primarul Mazăre a lansat ideea construirii acestui orăşel lacustru în apropierea staţiunii, care să ofere toate aceste servicii turiştilor fără să deranjeze. Proiectul primarului a fost însuşit de Consiliul Local Constanţa, care a prins această investiţie în bugetul local 2007.

Conform proiectului prezentat de primar, orăşelul, sub forma unei frunze de arţar, va avea o suprafaţă totală construită de 43.434 metri pătraţi (mp), iar cea totală a platformelor va fi de aproape 47.000 mp (suprafaţa lacului este de 100 ha). În mijlocul orăşelului este prevăzut un centru comercial şi de alimentaţie publică, proiectat pe două nivele, pe o suprafaţă de 3.400 mp. Centrul va fi încercuit de opt grupuri de restaurante, baruri, terase. Clădirile care vor găzdui restaurantele şi barurile vor ocupa 11.000 mp, în timp ce terasele vor fi amenajate pe 17.000 mp. Pe insuliţa de pe lac vor funcţiona şi trei discoteci, una dintre ele prevăzută cu ecran de cinema, care vor ocupa în total 2.900 mp. Mai mult, pe partea vestică a orăşelului a fost proiectat un mini-port de agrement care poate găzdui zeci de ambarcaţiuni de mică dimensiune. În partea de nord-est sînt prevăzute în proiect şi instalaţiile pentru amenajarea teleschiului nautic. Conform declaraţiilor primarului Mazăre, accesul în orăşel se va putea realiza atît cu vaporaşul, cît şi pe o pasarelă pietonală care va face legătura între staţiune şi insuliţă. Orăşelul va fi amenajat la o distanţă de aprox. 500 de metri de malul lacului, iar cluburile, barurile, discotecile, restaurantele, terasele sînt proiectate cu spatele la staţiune. Orăşelul lacustru, o salbă de insuliţe construite pe piloni, legate între ele prin pasarele, seamănă cu insula artificială din Dubai.

Deşi vine să aducă un plus de atractivitate turistică staţiunii Mamaia, proiectul orăşelului lacustru pe piloni este pus în pericol de... contramăsurile ministresei Mediului, Sulfina Barbu. „La o lună după ce am anunţat public acest proiect, lacul Siutghiol a fost declarat, pe lîngă Deltă şi alte zone, o arie strict protejată pentru cuibăritul păsărilor. Nu se mai poate face nimic cu lacul. O să stăm, noi, românii, şi o să ne uităm în Mamaia, pe malul lacului, cum cuibăresc păsările, fără să putem face investiţii”, a declarat primarul în emisiunea de la Realitatea.



12