Cetățenii din Băneasa nu mai vor să fie orășeni. Asta a reieșit în urma referendumului organizat duminică, 11 iunie. Locuitorii s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: „Sunteți de acord ca UAT Băneasa să-și schimbe statutul din oraș în comună?”. Peste 35% dintre locuitorii din Băneasa au fost de acord cu schimbarea statutului din oraș în comună. Acest lucru le dă autorităților locale posibilitatea de a continua demersurile de schimbare a statutului.
Locuitorii din Băneasa nu mai vor să fie orășeni. Cel puțin asta a reieșit în urma referendumului organizat duminică, 11 iunie. Cetățenii s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea „Sunteți de acord ca UAT Băneasa să-și schimbe statutul din oraș în comună?”. Potrivit viceprimarului Mareș Mirea, prezența la urne a fost de 43,4%, în condițiile în care pentru întrunirea cvorumului și validarea referendumului era nevoie de o participare de cel puțin 30%. De altfel, peste 35% dintre locuitorii din Băneasa au fost de acord cu schimbarea statutului în comună, iar puțin peste 100 de alegători au votat „împotrivă“. Viceprimarul Mareș Mirea a declarat, pentru „Telegraf”, că de acum pot începe demersurile pentru schimbarea statutului orașului Băneasa în comună. „Urmează să depunem rezultatele referendumului împreună cu o inițiativă legislativă în Parlament. De aici, totul depinde de membrii Legislativului, care trebuie să voteze legea. Din ceea ce am discutat cu parlamentarii de Constanța, este posibil ca toată procedura să dureze maximum trei luni”, a declarat viceprimarul orașului Băneasa.
DEVENIT ORAȘ PESTE NOAPTE
Amintim că inițiativa de a organiza un referendum local pentru revenirea orașului Băneasa la stadiul de comună îi aparține actualului primar, Paul Coliș, și a fost aprobată de Consiliul Local, printr-o hotărâre. Ideea de a schimba statutul localității Băneasa nu este nouă. Și în anii trecuți autoritățile locale au încercat să organizeze un referendum pe acceași temă. În 2004, aproape 200 de comune mai dezvoltate din România au fost transformate peste noapte, prin Legea nr. 83, în oraşe. Atunci, conducerile comunităților spuneau că, prin această schimbare, vor putea accesa mai ușor și mai multe fonduri europene. În plus, modificarea statutului a dat bine în CV-ul României, care a părut mai urbanizată și a intrat mai ușor în Uniunea Europeană. Numai că dezvoltarea fostelor comune nu a decurs așa cum preconizau autoritățile locale. Cu toate acestea, la scurt timp după schimbarea statutului, cetățenii acestor localități s-au plâns că taxele și impozitele locale au crescut foarte mult. Printre localitățile urbanizate peste noapte în 2004 s-a numărat și Băneasa, iar cele trei sate componente, Negureni, Făurei și Tudor Vladimirescu, au devenit cartiere. În cei 13 ani de orășenie, Băneasa nu a cunoscut o dezvoltare majoră. Multe dintre străzi sunt încă la stadiul de pământ, iar rețeaua de canalizare cuprinde doar câteva străzi. Sătui să tot plătească taxe foarte mari, mulți dintre locuitorii orașului au cerut conducerii Primăriei să revină la statutul de comună. Mai mult, reprezentanții autorităților locale au spus că, prin revenirea la statutul de comună, vor putea fi accesate fonduri europene destinate mediului rural, lucru imposibil pentru un oraș. La nivelul județului Constanța, printre localitățile care doresc să-și recapete statutul de comună se mai numără și Negru Vodă, transformat în oraș agro-industrial în 1989.