Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a calificat marţi drept ''regretabilă'' plecarea din Ungaria a fundaţiei miliardarului George Soros, apreciind că ''democraţia are de suferit'' atunci când o organizaţie neguvernamentală trebuie să renunţe la activităţile sale din cauza ameninţărilor, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. ''Este regretabil faptul că o organizaţie a societăţii civile, precum Fundaţia pentru o Societate Deschisă (Open Society) îşi închide porţile într-o ţară membră a UE'', a reacţionat Timmermans într-unmesajpostat pe contul său de Twitter, dupăanunţul transferului de la Budapesta la Berlina acestei fundaţii, care finanţează numeroase organizaţii neguvernamentale în Ungaria şi în lume. ''De fiecare dată când o organizaţie a societăţii civile care ajută la construirea democraţiilor dinamice şi tolerante este ameninţată şi simte că nu-şi mai poate face munca, democraţia are de suferit'', a adăugat nr. 2 al executivului european.
Fundaţia pentru o Societate Deschisă s-a exprimat în termeni severi marţi faţă de autorităţile ungare pentru ostilitatea crescândă cu care se confruntă de mai mult de un an în această ţară. Responsabili ai fundaţiei au declarat că se confruntă cu un ''mediu politic şi juridic din în ce în ce mai represiv în Ungaria'' şi consideră că este ''imposibil de protejat securitatea operaţiunilor şi a personalului de amestecul arbitrar al guvernului''. Miliardarul american George Soros, în vârstă de 87 de ani, şi-a început activitatea filantropică în 1984, sub regimul comunist, în Ungaria, unde s-a născut şi de unde s-a exilat în 1946 după ce a scăpat de nazism.
În perioada premergătoare alegerilor legislative din 8 aprilie, premierul ungar Viktor Orban, fost disident anticomunist, care a beneficiat de o bursă Soros, l-a atacat pe omul de afaceri, ridicându-l la rangul de inamicul nr.1 al ţării. Între altele, Orban îl acuză pe George Soros că doreşte să inunde Ungaria şi Europa cu imigranţi prin organizaţiile pe care le finanţează.