Orban încalcă dreptul Constanţei de a deveni acţionar al Portului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„România sub Guvernul lui Papură Vodă”

Orban încalcă dreptul Constanţei de a deveni acţionar al Portului

Eveniment 28 Noiembrie 2008 / 00:00 3914 accesări

„Greu se întîmplă lucrurile în România şi greu se mişcă politicienii, care încearcă să pună frîne oricărui lucru bun” - este declaraţia prin care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi-a început, ieri, conferinţa de presă în cadrul căreia a criticat în termeni duri refuzul conducerii CNAPMC şi al ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, de a respecta legile ţării. Potrivit primarului, 27 noiembrie 2008 trebuia să fie ziua în care el, în calitate de reprezentant al administraţiei publice locale, şi ministrul Transporturilor sau împuternicitul acestuia trebuia să semneze protocolul privind transmiterea către Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a unui pachet de acţiuni de 20%, deţinut de Ministerul Transporturilor (MT) la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Mazăre a precizat că, în legea care reglementează acest transfer şi care a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie negru pe alb că se aprobă transferul acţiunilor de la CNAPMC la CLM, iar acest lucru trebuie făcut pe baza unui protocol încheiat între MT şi CLM. Primarul Constanţei a explicat că, deşi a pregătit toate documentele necesare pentru semnarea protocolului, acest lucru nu s-a întîmplat ieri, deoarece nici ministrul Orban, nici vreun delegat al acestuia nu au catadicsit să vină la Constanţa. „Aşa se face că Ministerul Transporturilor, în ciuda voinţei noastre, nu respectă legea şi nu aplică Legea privind transferul pachetului de acţiuni la CLM Constanţa”, a spus Mazăre. El a subliniat că nu înţelege de ce liberalii refuză cu vehemenţă să respecte o hotărîre a Parlamentului în condiţiile în care „Legea care reglementează acest tranfer, care a apărut pe 30.10.2008, prevede la art. 3 că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, Adunarea Generală a Acţionarilor a CNAPMC va proceda la înscrierea menţiunilor necesare la Oficiul Registrului Comerţului”. Mazăre a adăugat că paşii care trebuia făcuţi pînă pe 30 noiembrie erau: emiterea unei hotărîri a Consiliului Local Constanţa privind delegarea reprezentanţilor administraţiei locale în structura de conducerea a CNAPMC, semnarea protocolului (lucru care trebuia să se întîmple ieri), iar ulterilor, Adunarea Generală a Acţionarilor să trimită la Registrul Comerţului intrarea CLM Constanţa în structura acţionariatului Companiei. Primarul a subliniat că administraţia locală şi-a făcut lecţiile. El a spus că, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CLM, consilierii au aprobat persoanele care vor reprezenta municipalitatea în Consiliul de Administraţie al CNAPMC. În urma votului, consilierul local George Papari a fost desemnat ca reprezentant al CLM în Adunarea Generală a Acţionarilor, iar Dan Moisoiu, Virginia Ştefănică şi Marcela Frigioiu, ca membri în Consiliul de Administraţie al CNAPMC.

Plîngere penală împotriva lui Orban, acţiune în instanţă împotriva Ministerului

Ca urmare a refuzului conducerii MT de a semna protocolul de transfer al acţiunilor, primarul Mazăre a anunţat că a înaintat, ieri, o notificare către Minister, care a fost remisă prin executor judecătoresc, urmînd ca astăzi să fie trimisă o notificare şi către CNAPMC privind respectarea legii. Mazăre a mai anunţat că luni, 1 decembrie, va face plîngere penală împotriva ministrului Orban, pentru nerespectarea legii şi abuz în serviciu. „Orban îşi bate joc de mine, de constănţeni şi de lege”, a spus Mazăre. Tot luni, primarul va acţiona în judecată, pe cale civilă şi Ministerul Transporturilor. “Asta este România! Aşa este condusă de Guvernul lui Papură Vodă”, a spus Mazăre, care consideră că gestul celor de la MT şi de la CNAPMC vine ca urmare a faptului că el a declarat, în mai multe rînduri, că Primăria va intra la CNAPMC şi va verifica organigrama, salariile uriaşe către unii dintre angajaţi şi cum se face că directorii portului se plimbă numai cu autoturisme de lux. „Guvernanţilor nu le convine intrarea noastră în acţionariatul Portului pentru că putem verifica modul în care se cheltuieşte banul public şi nu vor putea aranja profitul aşa cum vor ei. Aşteaptă rezultatul alegerilor. Acesta este adevărul. Şi dacă va ieşi un guvern PD-L - PNL, sînt gata să dea o ordonanţă de urgenţă ca să anuleze legea. Dacă va ieşi un Guvern PD-L - PNL, legea va fi anulată într-o săptămînă. Îmi pun gîtul pe masă dacă nu se va întîmpla acest lucru”, a afirmat Mazăre.

„Legea stă ca un os în gîtul guvernanţilor”

Legea privind transferul de acţiuni de la port la municipalitate a fost iniţiată de deputaţii PSD de Constanţa Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi regretatul Corneliu Dida. Alexandru Mazăre a declarat că legea pe care a iniţiat-o „stă ca un os în gîtul guvernanţilor”. „Am văzut vehemenţa cu care s-au împotrivit în Parlament, l-am văzut pe Traian Băsescu cum s-a împotrivit şi acum avem încă o confirmare. Îi anunţ pe această cale că nu au ce face. Legea este lege şi toată lumea trebuie să o respecte. Mai ales după ce primarul Radu Mazăre a anunţat că, odată ce reprezentanţii constănţenilor vor intra ca acţionari în port, vor lua la puricat toate salariile alea nesimţite şi toate cheltuielile exorbitante. Se pare că s-au speriat şi încearcă să blocheze prin mijloace ilegale aplicarea acestei legi. Ca iniţiator, am trecut în lege obligativitatea ca în 30 de zile să se semneze protocolul. Eu mi-am făcut treaba ca parlamentar. Cei care refuză să pună în aplicare această lege vor suferi consecinţele legale. Am înţeles că se depune deja o plîngere penală pentru abuz în serviciu. Organele abilitate îşi vor face treaba. Legea nu se discută, se execută”.

Reamintim că, în februarie, anul acesta, parlamentarii au votat trecerea a 20% din acţiunile CNAPMC la CLM, dar preşedintele Băsescu a refuzat să promulge legea şi a retrimis-o în Parlament spre reexaminare. La jumătatea lunii septembrie, Senatul a respins cererea de reexaminare a şefului statului la proiectul de lege adoptat anterior de către Parlament, păstrîndu-şi, astfel, opţiunea iniţială, de a adopta legea privind transmiterea cu titlu gratuit a 1.369.125 acţiuni deţinute de stat la CNAPMC SA Constanţa, reprezentînd 20% din capitalul social, către CLM Constanţa. Acest proiect de lege a fost adoptat ulterior şi de Camera Deputaţilor. La sfîrşitul lunii octombrie, Băsescu a fost obligat să promulge legea.



12