Ordin care „îmbolnăveşte” Urgenţele spitalelor!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi tensiuni în Sănătate

Ordin care „îmbolnăveşte” Urgenţele spitalelor!?

Sănătate 10 Aprilie 2013 / 00:00 711 accesări

Medici din urgenţele unor spitale din ţară consideră că un articol al Ordinului Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1067/2012, care face referire la modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, nu face altceva decât să aducă prejudicii majore, catalogând articolul drept „discriminatoriu”. Într-o scrisoare adresată Colegiului Medicilor din România (CMR), semnatarii - medici din urgenţe - susţin că un ritm de muncă în regim 12/24 ar duce „la o perturbare serioasă a bioritmului, cu acumularea unui nivel crescut de oboseală şi stres”, implicit la creşterea riscului apariţiei de greşeli. Şeful UPU al Spitalului Universitar Bucureşti, dr. Andrei Georgescu, a precizat că şi veniturile lor se vor diminua cu până la 25%. Nu în ultimul rând, medicii spun că, prin prevederile legislative, sunt privaţi de timpul alături de familie. Mai mult decât atât, semnatarii scrisorii spun că măsura ar putea determina şi mai mulţi medici români să plece la lucru în străinătate.

REPLICA MS Secretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, cel care a semnat ordinul pe 23 octombrie 2012, ca ministru delegat, a adus celor nemulţumiţi o serie de explicaţii. În primul rând, spune el, potrivit art. 5, alin 1, „medicii încadraţi în structurile de primire urgenţe - UPU (unităţi de primiri urgenţe) - SMURD, UPU sau CPU (centre de primiri urgenţe) - îşi desfăşoară activitatea în două ture, în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere”. „În situaţia în care numărul medicilor încadraţi în structurile de primire urgenţe este insuficient pentru a permite organizarea activităţii, conform aceluiaşi ordin, activitatea zilnică se desfăşoară în două ture de câte 7 ore, aşa cum a fost până la emiterea acestui ordin”, explică secretarul de stat. Din ordin rezultă că: programul în UPU este unul în ture de 12 ore, aşa cum este în toate ţările cu astfel de unităţi funcţionale; programul de bază de 35 ore/săptămână este plătit din salariu, iar continuitatea se asigură prin gărzi aprobate pentru care se plăteşte suplimentar. „Până la emiterea Ordinului, obiceiul în spitalele unde existau medici suficienţi a fost acela ca toţi angajaţii să vină zilnic la lucru, iar pentru asigurarea continuităţii rămânea un număr mic de medici de gardă. Astfel se echilibrează resursa umană pe parcursul zilei şi nopţii, iar continuitatea se asigură tot prin linii de gardă plătite, suplimentar peste salariu”, spune dr. Arafat.

NORMALITATE... Tot oficialul MS precizează că modificările din ordin conduc la normalitate şi aduc în limita legii practicile care aveau loc în unele UPU cu personal suficient şi care deja îşi desfăşurau activitatea în programul de 12 cu 24 de ore, completat cu gărzi. „Acesta este programul similar cu programul din UE şi SUA pentru astfel de unităţi. Ceea ce a omis să spună dr. Andrei Georgescu este faptul că recunoaşterea programului de ture la medici, prin noul ordin, permite acordarea unui spor de 15% pentru programul de ture al medicilor în situaţia în care anterior acest spor nu putea fi plătit pentru că cele 12 ore efectuate nu erau recunoscute ca program în ture”, declară secretarul de stat. El a completat că se păstrează sporul de 50 până la 100% acordat în UPU şi s-a menţinut activitatea în spitalele unde nu există personal suficient. Conform informaţiilor primite de la Spitalul Universitar, între 23 octombrie 2012 şi martie 2013, media veniturilor salariale ale medicilor din UPU a crescut cu 10 procente, în aceleaşi condiţii de muncă. Astfel, media veniturilor în octombrie era de 4.787,96 lei, în timp ce în martie a crescut la 5.263,35 lei, mai precizează dr. Arafat.



12