Un ordin al ministrului Sănătății (1406/2014), care a intrat în vigoare în 28 noiembrie, lasă comisiile ministerului de resort fără specialiști, profesori doctori, pioni principali în ceea ce privește bunul mers al sistemului sanitar. Motivul: amenințarea conflictului de interese. S-ar părea că cei mai mulți au câștiguri importante din industria farmaceutică. Pentru nu a cădea sub incidența legii, ei se retrag, pe ultima sută de metri din 2014, zeci de specialiști luându-și adio de la comisii. Un exemplu este Comisia de Boli Infecțioase, una dintre cele mai importante comisii. De ea depinde modalitatea de compensare a medicamentelor folosite în bolile infecțioase. Aici, opt din cei zece membri se află în incompatibilitate. Președintele comisiei, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, vrea să se retragă atât din această poziție, cât și din comisia anti-SIDA, au confirmat surse oficiale pentru HotNews.ro. Alți presedinți de comisii și profesori universitari s-au retras sau sunt pe punctul de a se retrage din comisiile de specialitate. Pe lista comisiilor care riscă să rămână fără membri de seamă, experți în domeniu, se află și cele de oncologie, neurologie sau obstetrică-ginecologie. Astfel, membrii comisiilor care câștigă bani din efectuarea de studii clinice sau acțiuni care stimulează prescrierea sau consumul anumitor medicamente, care sunt sponsorizați sau finantați direct sau indirect de către industria farmaceutică pentru a participa la conferințe și congrese, care primesc cadouri sau consiliază producătorii și distribuitorii medicamentelor trebuie să-și ia adio de la comisii. Oficialii Ministerului Sănătății nu știu cum vor completa locurile vacantate. Există varianta numirii unor medici tineri, însă activitatea comisiilor ar putea fi pusă la îndoială din punctul de vedere al expertizei. Conform legii, comisiile de specialitate sunt formate din personalități ale lumii medicale, numite prin ordin de ministru.
MEMBRI CONSTĂNȚENI Precizăm că la nivelul MS sunt 49 de comisii de specialitate, din care 15 au în componență și profesori, conferențiari și doctori constănțeni. Astfel, potrivit www.ms.ro, Comisia de Boli Infecțioase - prof. univ. dr. Sorin Rugină; Comisia de endocrinologie - prof. univ. dr. Eduard Circo; Comisia de farmacologie clinică - prof. dr. Gheorghe Țarălungă; Comisia de gastroenterologie - conf. univ. dr. Eugen Dumitru; Comisia de Medicină de Urgență și dezastre - dr. Vasile Popescu și dr. Alexandra Cojocaru; Comisia de nefrologie - vicepreședinte conf. univ. dr. Liliana Tuță; Comisia de paliație - dr. Angelica Lascu; Comisia de reumatologie - prof. dr. Maria Șuța; Comisia de chirurgie generală - prof. univ. dr. Vasile Sârbu; Comisia de Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă - prof. univ. dr. Ion Bordeianu; Comisia de Obstetrică și Ginecologie - prof. univ. dr. Vlad Tica (care a demisionat); Comisia de Anatomie Patologică - prof. univ. dr. Mariana Așchie; Comisia de chirurgie orală și maxilo-facială - prof. univ. dr. Adrian Creangă; Comsia de Transfuzii - dr. Alina Dobrotă; Comisia de sănătate publică și management sanitar - prof. dr. Corneliu Amariei.
REACȚIA DE IERI A MS Noile prevederi legislative privind înființarea și funcționarea Comisiilor Consultative ale Ministerului Sănătății, respectiv Ordinul 1406/2014 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 398/2013 pentru înființarea comisiilor consultative ale MS, respectă și se înscriu în tendința actuală a exigențelor din domeniul conflictelor de interese, a anunțat MS, ieri, într-un comunicat. Tot specialiștii MS au spus că acestea nu vor afecta sau bloca activitatea MS. De asemenea, s-a preluat modelul de colaborare dintre autoritățile statelor vest-europene și societățile științifice și profesionale. ”În baza HG 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, MS are posibilitatea de a constitui grupuri de lucru sau consilii de experți pentru derularea de acțiuni și proiecte specifice pentru perioade determinate. Aceste noi organisme consultative vor fi constituite în colaborare și numai după colaborarea și consultarea societăților științifice și profesionale”, se arată în informarea MS. În exercitarea atribuțiilor, membrii grupurilor de lucru se vor supune prevederilor legale în vigoare cu privire la conflictul de interese.